Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді внести зміни до державного бюджету на 2020 рік і створити Фонд розвитку підприємництва з бюджетом 2 млрд грн за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Читайте такожЗаробітчани за 10 місяців перерахували в Україну 9,7 мільярда доларів

Відповідний законопроект №2589 про внесення змін до закону України про держбюджет на наступний рік зареєстрований у Раді 12 грудня і визначений президентом як невідкладний і на даний час направлений на розгляд профільного комітету.

Відео дня

У пояснювальній записці до законопроекту пропонується збільшити надходження до спеціального фонду держбюджету за рахунок коштів від дострокового погашення векселів Фонду гарантування на 2 млрд грн і спрямувати їх на нову бюджетну програму «Фонд розвитку підприємництва».

"У 2020 році в разі додаткових надходжень коштів від дострокового погашення векселів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб їх можна буде спрямувати на розвиток підприємництва у відповідних обсягах", - наголошується в записці.

Зокрема, видатки держбюджету замість затверджених 1,182 трлн грн пропонується збільшити до 1,184 трлн грн, у тому числі по спецфонду до 131,331 млрд грн з 129,331 млрд грн, тоді як показники загального фонду держбюджету залишаються без змін.

"Ухвалення зазначеного закону України сприятиме створенню нових робочих місць, розширенню малого бізнесу, створенню нових підприємств, поверненню трудових мігрантів", - наголошується в пояснювальній записці.

Як повідомляв УНІАН, 11 грудня Кабінет міністрів України передав управління корпоративними правами держави в Німецько-українському фонді (НУФ) Міністерству фінансів України і передбачив в бюджеті фонду на наступний рік 5 млрд грн, які будуть спрямовані на реалізацію програми доступного кредитування мікро- та малого бізнесу .

Ця урядова програма доступного кредитування мікро- і малого бізнесу запрацює з 1 лютого 2020 року, а контролюватиме його роботу Нацбанк.

Довідка УНІАН. Ініційована президентом України Володимиром Зеленським програма з підтримки малого та мікробізнесу передбачає доступне кредитування під 5-9% річних - видачу кредитів розміром до 1,5 млн грн терміном на п'ять років під 5% річних, якщо передбачається виручка в 25 млн грн і створюються мінімум два робочих місця; під 7% річних для бізнесу з виручкою до 25 млн грн, який не створює нових робочих місць, але за кожного нового працівника ставка буде знижена на 0,5%; і під 9% річних для бізнесу з виручкою до 50 млн грн. При цьому сам учасник має інвестувати 20% власних коштів від усіх витрат.