Ілюстрація REUTERS

Більша частина викуплених нерезидентами українських облігацій внутрішньої державної позики погашаються у 2022-2025 роках, а виплати в найближчі два роки достатньо рівномірно розподілені в часі.

Читайте такожМінфін перейде до випуску ОВДП тільки в гривні: названо терміни

Як наголошується у звіті НБУ про фінансову стабільність, істотне зростання вкладень нерезидентів в ОВДП в цьому році дозволив профінансувати поточні боргові виплати, замістити частину валютного боргу гривневими, значно знизити вартість запозичень і продовжити терміни.

Відео дня

Водночас серед ризиків цього джерела фінансування Нацбанк виділив високу чутливість попиту нерезидентів до ситуації на міжнародному фінансовому ринку.

"У разі зміни настроїв інвесторів приплив коштів до України може припинитися. Для зниження можливого негативного впливу потрібно розвивати внутрішній борговий ринок, збільшувати терміни погашення боргу, робити виплати рівномірнішими та продовжувати співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями", - наголошується у звіті.

Як повідомляв УНІАН, обсяг вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої державної позики з початку року виріс на 103,7 мільярда гривень, або більше ніж у 17 разів, - до 110,1 мільярда гривень. Частка нерезидентів на ринку ОВДП України зросла майже до 14%, в той час як на початок року цей показник був менш як 1%.