Ілюстрація REUTERS

Більшість, або 6 з 10 членів Комітету Національного банку України з питань монетарної політики пропонували знизити облікову ставку до 14%, а не до 13,5%.

Читайте такожЗростання цін сповільниться до мінімуму 6 років - прогнози Нацбанку

Про це йдеться у витягу з протоколу засідання комітету від 11 грудня, або напередодні рішення правління НБУ про зниження облікової ставки до 13,5% річних.

Відео дня

Згідно з документом, 6 членів комітету висловилися за зниження ставки до 14%, відзначаючи збереження фундаментального тиску на інфляцію з боку зростаючого споживчого попиту і витрат на оплату праці, а також ризики зростання світових цін на окремі продовольчі товари.

Водночас, 4 члени комітету виступили за більш рішуче зниження ставки - до 13,5%, підкреслюючи необхідність агресивної реакції на зниження інфляційного тиску і зміцнення гривні, а також необхідність запобігти ризикам зниження інфляції нижче меж цільового діапазону.

Наголошується, що всі члени комітету одноголосно висловилися за більш істотне пом'якшення монетарної політики, що передбачає прогнозна траєкторія облікової ставки.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України з 13 грудня знизив облікову ставку на 2 п.п. до дворічного мінімуму до 13,5% річних, при цьому ставка була знижена четвертий раз поспіль – після відповідного рішення в жовтні, вересні та липні.

Інфляція в Україні в листопаді 2019 року в річному вираженні становила 5,1%, сповільнившись з 6,5% місяцем раніше.