Ілюстрація REUTERS

Національний банк України продовжив цикл пом'якшення монетарної політики, і з 13 грудня знижує облікову ставку на 2 п.п. - до дворічного мінімуму в 13,5% річних, при цьому ставка знижується четвертий раз поспіль - після зниження у жовтні, вересні і липні.

Читайте такожМіжнародні резерви України зросли до $21,9 мільярда

Як йдеться у матеріалах НБУ, в листопаді споживча інфляція сповільнилася до 5,1% у річному вимірі, або нижче за очікування, при цьому досягнувши середньострокової мети, встановленої НБУ в 2015 році.

Відео дня

За оцінками регулятора, в основі цієї стійкої тенденції - поступове ослаблення фундаментального тиску на ціни, ознакою якого є уповільнення базової інфляції, а також зниження цін на енергоносії.

Зазначається, що інфляція істотно сповільнилася внаслідок як зміцнення обмінного курсу гривні, так і поліпшення інфляційних очікувань. Ці фактори нівелювали тиск на ціни з боку стійкого споживчого попиту і слабкого врожаю окремих овочів.

У НБУ вважають, що посилення гривні відбувалося внаслідок дії низки факторів. Так, у жовтні-грудні основними джерелами надлишкової пропозиції валюти були надходження від українського експорту завдяки рекордному врожаю зернових і олійних культур і продажу коштів отриманих валютних запозичень державними компаніями.

При цьому приплив коштів іноземних інвесторів у гривневі облігації внутрішньої державної позики тривав, але не надав визначального впливу на валютний ринок на відміну від попередніх місяців.

Також повідомляється, що Нацбанк активно викуповував надлишкову валюту для поповнення міжнародних резервів, і всього з початку року обсяг такого поповнення досяг 5,5 млрд дол.

Як повідомляв УНІАН, інфляція в Україні в листопаді 2019 року у річному вираженні становила 5,1%, сповільнившись з 6,5% місяцем раніше.

Національний банк України у жовтні знизив облікову ставку до 15,5% річних, при цьому ставка була знижена втретє поспіль - після зниження у вересні і липні.