Керівник компанії Tesla Ілон Маск / REUTERS

Американський виробник електромобілів Tesla зараз на підйомі й демонструє небувалі успіхи, що наочно відбивається на вартості його цінних паперів.

Читайте такожВперше за два роки Tesla зуміла вийти на чистий прибуток

Про це повідомляє портал ITC.ua.

Відео дня

"Тільки пару тижнів тому курс акцій Tesla оновив історичний максимум, але на цьому зростання цінних паперів не припинився й ось зараз був узятий наступний знаменний рубіж - 500 доларів", - йдеться в повідомленні.

фото NASDA

Наголошується, що за підсумками торгів на біржі NASDA, що пройшли 13 січня, вартість акцій Tesla досягла позначки 524,86 долара за штуку. За торгову сесію акції виробника подорожчали на вражаючі 9,77%. Більш того, після закриття основної торгової сесії акції продовжили дорожчати, тому що висока ймовірність взяття позначки 600 доларів, враховуючи нинішній стан справ.

"Зараз ринкова капіталізація Tesla перевищує 94 мільярди доларів, що більше капіталізації гігантів автомобільного ринку Ford та General Motors разом узятих", - підкреслює видання.

До речі, зростання курсу акцій Tesla виглядає ще більш дивовижним, якщо згадати, що в червні 2019 року він встановив антирекорд - 177 доларів.

Оптимізм інвесторів в першу чергу обумовлений високою конкурентоспроможністю Tesla на стрімко зростаючому ринку електромобілів на акумуляторах. Акції Tesla різко подорожчали на тлі старту виробництва й початку поставок Tesla Model 3 з шанхайського заводу Tesla, що є першим автоскладальним підприємством Tesla за межами США.

фото NASDA

Нагадаємо, завод був побудований і введений в експлуатацію в рекордні терміни (десять місяців) - 30 грудня були відвантажені перші п'ятнадцять машин покупцям з-поміж співробітників компанії, а 7 січня почалися відвантаження звичайним клієнтам. Вже зараз лінія Gigafactory 3, де збирають Tesla Model 3, видає по 3 тисячі електрокарів на тиждень, а після введення другої лінії зі збирання компактних кросоверів Model Y та виходу на повну потужність підприємство буде випускати 250 тисяч автомобілів на рік.

Зараз Tesla готується до початку будівництва європейського заводу Gigafactory 4 в Берліні з проектною потужністю 500 тисяч електромобілів на рік, який має запрацювати вже у 2021 році.

За весь 2019 рік Tesla реалізувала 367,5 тисячі електромобілів, що значно більше, ніж за два попередні роки разом узяті. З великим нетерпінням чекаємо оголошення фінансових результатів заключного кварталу та року (повний звіт опублікують у 20-х числах січня). Цьогоріч також чекаємо нової Model 3 з акумулятором на 100 кВт-год, компактного кросовера Model Y, так само як і тягача Tesla Semi та спорткара Tesla Roadster 2 й запуск фірмового сервісу роботаксі Tesla Network.