tsn.ua

Слідство за 5 років не знайшло аргументованих Банкрутство Дельта Банку стало результатом низки причин, і звинувачувати в усьому лише колишніх власників та топ-менеджерів банку несправедливо.

Про це в інтерв’ю «Главкому» заявила колишня голова ради директорів Дельта Банку Олена Попова. 

«Під час так званого «банкопаду» зі 180 банків закрили майже половину, десь 90. Система втратила половину. Так, можливо, є запитання до системи? Що це були за правила і практики такі, що половина обвалилася? Як таке сталося? А якщо такі практики і правила існували у системі, то чому зараз вибірково призначають «хлопчиків для биття?». Чому, коли кажуть про «ідеальний шторм», мають на увазі лише держструктури? А комерційні банки були в якихось інших умовах? Наприклад, у нас понад третина кредитно-інвестиційного портфеля опинилося в зоні АТО і в Криму, а по решті портфеля катастрофічно впало повернення кредитів. Валютні кредити при потрійній девальвації просто зупинилися, гривневі теж ніхто не поспішав обслуговувати», - підсумувала Олена Попова. 

Відео дня

За її словами, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб віднесе всі втрати на рахунок колишніх власників і топ-менеджменту, але для цього немає підстав. 

«Після введення тимчасової адміністрації ані колишні власники, ані колишній менеджмент не були допущені до управління, і вся відповідальність за збереження активів, обраний варіант захисту і реалізації активів покладений вже на ліквідаторів, тобто - на Фонд гарантування. Втриманням активу, захистом його у судах, стягненням і реалізацією вже п'ять років опікується фонд», - зазначила Олена Попова.

Колишня голова ради директорів Банку переконана, що звинувачення на адресу власників банку побудоване на здогадках і гіпотезах, і жодних доказів їх провини не надано. 

«Все побудоване на твердженні, що я – голова ради директорів і, за статутом, відповідаю за всю діяльність банку. Що ось є певна (фактично - спростована) експертиза, яка говорить, що видача кредиту, який не повернули у визначений строк, - це є збиток банку, і що я - голова кредитного комітету, і тому відповідала за організацію всієї його діяльності. І, наостанок, що я виконала рішення кредитного комітету і підписала договір. Фактично виходить так, що слідство ставить мені у провину виконання моїх службових обов'язків, але чомусь кваліфікує це як розтрати. Тому висловлювати припущення про начебто виведення коштів у надмірних обсягах за кордон, безумовно, можна, але це не має нічого спільного з реальністю. За п'ять років розслідування такі факти вже б знайшли, але їх нема!», - переконана Попова.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2019 року детективи НАБУ вручили підозри колишнім керівникам Дельта Банку, підозрюючи їх у розкраданні 4,4 млрд грн. Дельта Банк був визнаний недієздатним і ліквідований у жовтні 2015 року.