Ілюстрація REUTERS

Національний банк України відтермінував на рік запровадження більш жорстких правил оцінки банками ризиків для боргових державних цінних паперів в іноземній валюті.

Читайте такожСитуація на зовнішніх ринках капіталу погіршилася - Мінфін

Як повідомляється на сайті НБУ, регулятор планував поетапне впровадження нового підходу з 31 березня 2020 року, але відстрочив через негативні настрої на світових ринках капіталу.

Відео дня

Як пояснили в НБУ, зараз світові ринки негативно реагують на новини про швидкість поширення коронавірусу, через що зростає невизначеність, і інвестори знижують попит на активи.

За оцінками НБУ, відстрочка нового підходу дозволить не знижувати інтерес банків до валютних ОВДП.

У НБУ нагадали, що новий підхід передбачає оцінку ризику валютних облігацій з урахуванням рейтингу України, в той час, як зараз, всі цінні папери уряду враховуються з нульовим ризиком.

Як повідомляв УНІАН, обсяг вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої державної позики України за підсумками тижня скоротився на 2,4 мільярда гривень, або на 2%, - до 124,2 мільярда гривень. До цього нерезиденти два тижні утримувалися від покупки українських ОВДП, зберігаючи частку вкладень на рівні близько 127 мільярдів гривень. В результаті частка нерезидентів на ринку ОВДП України скоротилася до 15,4%.

Поведінка інвесторів зумовлено наростаючою панікою на фінансових ринках світу у зв'язку зі стрімкою епідемією коронавірусу. Випадки захворювання зареєстровані вже в 85 країнах світу, а кількість померлих досягла 3383 особи. В Україні поки офіційно зафіксований лише один випадок захворювання.