investgazeta.net

Міністерство фінансів України планує 23 червня, вперше після майже тримісячної перерви, провести аукціон із розміщення облігацій внутрішньої державної позики, під час якого інвесторам будуть запропоновані валютні облігації. 

Нагадаємо, 3 квітня Мінфін під час планового аукціону з розміщення ОВДП продав «військові» облігації для юридичних осіб на 164 тис. грн, після чого проведення аукціонів призупинилося на тлі ведення переговорів із кредиторами про часткову реструктуризацію українських боргів.

Згідно з графіком розміщення ОВДП у червні, опублікованим на сайті міністерства, 23 червня Мінфін має намір розмістити валютні облігації, номіновані в доларах США, терміном обігу 12 місяців. Інші параметри облігацій не повідомляються.

Відео дня

До розміщення «військових» облігацій на 164 тис. грн, у березні 2015 року, а також після цього розміщення, у квітні-травні, Мінфін не залучав кошти до держбюджету на ОВДП-аукціонах. 

Водночас Мінфін проводив позаринкове розміщення облігацій для докапіталізації НАК «Нафтогаз України» та державних банків на 29,3 млрд грн, а також для кредитування Фонду гарантування вкладів фізосіб на 7,1 млрд грн. 

Довідка УНІАН. Станом на 22 червня обсяг ОВДП, що перебувають в обігу, за сумою основного боргу становив 480,935 млрд грн, при цьому у власності НБУ перебувають держпапери на суму 352,968 млрд грн, або більш ніж 70% їх загального обсягу. У власності банків перебувають ОВДП на 82,773 млрд грн, або 17% загального обсягу, нерезидентів – на 23,516 млрд грн, або 5%.

Згідно з даними Національного банку України, всього з початку року до 31 травня до держбюджету від продажу ОВДП було залучено 10 млрд грн і 300 млн дол.

Чинний держбюджет України на 2015 рік передбачає межу держборгу на рівні 1,394 млрд грн.