Ілюстрація REUTERS

Кожний місяць карантину веде до того, що українська економіка втрачатиме від 3 до 5% валового внутрішнього продукту, заявив під час відеоконференції виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

Читайте такожКоронавірусна криза: в Мінекономіки розповіли, на скільки впаде економіка і як її рятуватимуть

«За нашими оцінками, обмеження, навіть у нинішньому форматі, вони можуть коштувати економіці від 3 до 5% ВВП у видимій перспективі за кожен місяць карантину, причому цей втрачений ВВП і втрата реальних доходів громадян зростають з місяця у місяць», - сказав він.

Відео дня

За словами експерта, якщо в перший місяць буде безпосередній вплив на зменшення валової доданої вартості через зупинку окремих секторів і зменшення обсягів виробництва на підприємствах, то в подальшому ефект збільшуватиметься у геометричній прогресії.

«З кожним наступним місяцем від умовно 3% ВВП можливе істотне збільшення цих економічних втрат, тому що будуть зростати втрати внутрішнього попиту, відповідно, втрати виробництва внаслідок того, що буде скорочуватися попит громадян і підприємств через карантин в попередні місяці», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня Кабінет міністрів у зв'язку з поширенням коронавірусу ухвалив рішення ввести в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня, який пізніше було продовжено до 24 квітня.

Світовий банк погіршив прогноз для економіки України, чекаючи її падіння у 2020 році на 3,5%.