Ілюстрація REUTERS

Голова парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус ініціював законопроект про введення повної заборони імпорту електроенергії, кам'яного вугілля й антрациту, а також картоплі з Російської Федерації.

Читайте такожУкраїна припинила імпорт та експорт електроенергії з Росії та Білорусі

Відповідний альтернативний законопроект №3262-1 зареєстрований у Верховній Раді 10 квітня.

Відео дня

"Забороняється продаж та/або постачання електричної енергії, що імпортується з Російської Федерації за двосторонніми договорами, на ринку «на добу вперед», на внутрішньодобовому ринку і на балансуючому ринку", - сказано в документі.

Чинним законопроектом передбачена заборона на купівлю електрики з Росії тільки за двосторонніми договорами та на внутрішньодобовому ринку.

Крім того, депутат пропонує законопроектом ввести заборону на ввезення на митну територію України товарів, походженням з РФ. Зокрема, свіжої картоплі, а також кам'яного вугілля, антрациту та інших видів твердого палива, одержані з кам'яного вугілля.

У пояснювальній записці до документа сказано, що в умовах збройної агресії Російської Федерації держава має створювати умови для зменшення імпорту товарів походженням з держави-агресора, особливо на ринках стратегічної сировини.

Ілюстрація REUTERS

Герус в коментарі УНІАН пояснив, що законопроект було ініційовано, щоб звернути увагу на те, що проблема на ринку електричної енергії набагато ширше і впирається не тільки в імпорт.

"Якщо забороняти, то потрібно забороняти не окремі товари, які створюють конкуренцію олігархічним монополіям, а потрібно аналізувати широку картину", - сказав він.

На думку депутата, прийняття законопроекту не вплине на ринок електричної енергії, оскільки фактично імпорт й так не здійснюється.

"У нас немає імпорту електроенергії з РФ ще з 1 березня, зараз такий імпорт заборонений рішенням НКРЕКП. Тому зараз немає імпорту, отже, і немає жодного впливу від імпорту", - додав він.

Ілюстрація REUTERS

Як повідомляв УНІАН, 8 квітня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) скасувала аукціони, на яких розподіляється пропускна спроможність міждержавних зв'язків з Росією та Білоруссю на 2020 рік.

Відповідне рішення, яке регламентує період дії карантину та 30 днів після його закінчення, означає заборону імпорту з цих країн.

За даними оператора Об'єднаної енергосистеми країни - Національної енергетичної компанії "Укренерго", частка імпортної електроенергії в енергосистемі України в лютому 2020 року становила 3,9%.

В торгову зону ОЕС України, синхронізовану з енергосистемами Росії, Білорусі та Молдови, імпорт склав 82,9 мільйона кВт-год, або 0,6% від загального виробництва електроенергії в даній торговій зоні. Зокрема, з Росії – 33,99 мільйона кВт-год, а з Білорусі – 48,9 мільйона кВт-год.