Передбачена гранична сума розрахунків готівкою між фізичною особою та підприємством/ Фото УНІАН

Згідно з повідомленням на сайті НБУ, відповідні норми містяться у постанові правління Національного банку України від 25.11.2016 № 407 "Про внесення змін у постанову Правління Національного банку України від 6 червня 2013 № 210" Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою".

«Постановою передбачена гранична сума розрахунків готівкою між фізичною особою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня у розмірі 50 тис. грн, а також фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 50 тис. грн», - йдеться у повідомленні.

Читайте такожНацбанк скасував обмеження на експорт послуг

Відео дня

Регулятор зазначив, що фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму, що перевищує 50 тис. грн, шляхом переведення коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або переведення коштів на поточні рахунки (зокрема у депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті).

Водночас гранична сума готівкових розрахунків підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня залишається незмінною і становить 10 тис. грн.

НБУ вважає, що встановлення граничної суми розрахунків готівкою на рівні 50 тис. грн не створить жодних труднощів громадянам, тому що не зачіпає щоденні покупки населення.

Контроль за дотриманням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) згідно з Податковим кодексом України здійснюватимуть органи Державної фіскальної служби України.

Як повідомляв УНІАН, з 1 вересня 2013 року в Україні діє обмеження максимальної суми готівкових розрахунків на рівні 10 тис. Грн - для розрахунків підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня, 150 тисяч грн - для розрахунків фізичних осіб з підприємствами (підприємцями) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) і між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню.