Зростання споживчих цін в Росії в 2010 році складе близько 8-8,5%. Такий прогноз озвучив директор департаменту операцій на фінансових ринках ЦБ РФ Сергій ШВЕЦОВ у ході свого виступу на засіданні комітету Держдуми з фінансового ринку, повідомляє k2kapital.

Банкір додав, що наступного року показник знижуватиметься і складе 6-7%. Він також повідомив, що на даний момент зростання грошової бази у вузькому визначенні складає 30% і, ймовірно, що до кінця року вона зменшиться до 28%.

С.ШВЕЦОВ вважає, що країна подолала мінімальний рівень інфляції улітку поточного року.

Відео дня

Коментуючи сферу кредитування, фінансист висловив думку, що банки продовжать знижувати свої ставки, навіть якщо цього не стане робити ЦБ. З квітня 2009 року по червень 2010 року ставка рефінансування зменшилася на 5,25%, з 13% до 7,75% річних, після чого регулятор залишав показник незмінним. Крім того, середньозважена ставка за кредитами в рублях, виданими російськими банками нефінансовим підприємствам на строк до року, скоротилася на 7,5%, - з 17,2% до 9,7% річних за минулі 18 місяців.

У четвер, 21 жовтня, президент, голова правління “Сбербанка” Герман Греф в ході свого виступу на конференції "Російський грошовий ринок" висловив думку, що Банк Росії може підвищити ставки, у разі зміни зростання споживчих цін під впливом монетарних чинників, після цього регулятор може зробити кроки у бік «стерилізації грошей» і почати кредитування довгострокових проектів.