15 банків знизили гривневі ставки / Ілюстрація REUTERS

В Україні спостерігається тенденція зниження ставок за банківськими вкладами для всіх валют.

Про це повідомляє Liga.net в огляді актуальних депозитних банківських програм.

Читайте такожСкільки грошей українці тримають на депозитах: свіжі дані НБУ

Відео дня

Відповідно до огляду, подешевшали гривневі заощадження (більше одного процентного пункту). Валютні вклади знизили прибутковість не настільки істотно (до 0,11 п.п.).

Які банки знизили ставки

Знизили ставки 15 з 26 банків: "Кредіагриколь", "Восток", "ОТП Банк", "Універсалбанк", "Альфа-Банк", "Акорд Банк", "БТА Банк", "ПІН Банк", "Південний", "Піреус", "ПУМБ", "Райффайзен Банк Аваль", "Укрсиббанк", "Юнекс", "Укрексімбанк".

Прибутковість вкладів

Рекордно подешевшали гривневі вклади на термін до місяця - на 1,17 п.п. до 6,87% річних. Наступними втратили в ціні заощадження на період від 3 до 6 місяців (на 0,77 п.п. до 7,68% річних).

Безстрокові заощадження подешевшали на 0,66 п.п. до 4,91% річних. Середня ставка для термінів від півроку до року знизилася на 0,54 п.п. і становить 8,08% річних.

Депозити строком понад рік скинули 0,45 п.п. і пропонують 8,11% річних. Прибутковість вкладів на період від місяця до трьох опустилася також на 0,45 п.п. до 6,35% річних.

Доларові депозити

Доларові заощадження просіли в ставках менш помітно. Максимально впала середня ставка за депозитами терміном до місяця (на 0,11 п.п. до 0,47% річних).

Безстрокові заощадження втратили 0,07 п.п. і пропонують 0,46% річних. Вклади терміном понад рік подешевшали на 0,01 п.п. і пропонують 1,77% річних.

Вартість вкладів періодом від півроку до року не змінилася і становить 1,31% річних. Синхронно виросла прибутковість депозитів на термін від місяця і від трьох місяців (на 0,01 п.п. до 0,55% і до 0,95% річних відповідно).

Депозити в євро

Безстрокові заощадження (0,24%) і вклади терміном від місяця до трьох (0,48%) не зазнали змін. На колишньому рівні залишилася прибутковість і вкладів періодом понад рік - 1,07% річних.

Впала середня ставка для термінів менш як місяць - на 0,09 п.п. до 0,25% річних. Вклади періодом від трьох місяців до півроку подешевшали на 0,01 п.п. до 0,63% річних. Терміни від півроку до року скинули 0,02 п.п. і пропонують прибутковість 0,90% річних.

Заборона на обмеження по депозитах

  • У березні 2020 року у зв'язку з початком карантину Національний банк України заборонив банкам вводити будь-які обмеження за депозитами, термін яких завершився.
  • Національний банк зосередив свої антикризові заходи за п'ятьма напрямками. Крім заборони банкам вводити будь-які обмеження для клієнтів, в переліку цих заходів введення пільгового обслуговування кредитів для клієнтів банків, пом'якшення банківського регулювання, підтримка валютного ринку за допомогою продажу валюти з резервів і підкріплення кас банків готівковою валютою.
  • Крім того, НБУ переглянув тарифи на свої послуги для банків по обслуговуванню платежів в СЕП і обробці готівки, щоб фінустанови прийняли аналогічні заходи для стимулювання переходу клієнтів на дистанційне обслуговування.