Через експорт металобрухту бюджет України може втратити півмільярда гривень – ЗМІ

За результатами першого кварталу, обсяги експорту металобрухту до ЄС склали більше ніж 40 тис. тонн, тобто майже дорівнюють показнику експорту металобрухту за весь минулий рік.

Якщо темпи зростання цього показника залишаться на нинішньому рівні, наприкінці року можемо побачити цифру у 300 – 400 тис. тонн експорту. Але Україна на цьому експорті не заробляє, а втрачає – сума збитків може сягнути півмільярда гривень. Про це йдеться у матеріалі РБК Україна.

"Замість того, аби заробляти на експорті металобрухту, країна втрачає, а наживаються ділки, які налагодили канали збуту до ЄС. Вони оформлюють на митниці сертифікати EUR.1, і офіційно експортують український брухт до європейських країн, сплачуючи за кожну тонну 3 євро. Після чого цей брухт направляється до традиційних країн-споживачів нашої сировини – Туреччини та російського анклаву ПМР у Молдові, але вже без сплати мита. Тобто, на кожній тонні Україна втрачає 177 євро. А сірі ділки – мають змогу вивести в офшори більше грошей", - пояснює видання. 

Відео дня

Схемою вже зацікавилися у ДБР: за даними Бюро, протягом 2022-2023 років унаслідок дії такої схеми тільки через Волинську митницю до країн ЄС вивезли приблизно 45 тисяч тонн металобрухту, внаслідок чого державі завдано збитків на 350 млн грн. 

"Скільки ж всього втратила держава, наразі сказати важко – але сума збитків може доходити до півмільярда, кажуть учасники ринку", - вказує видання.

Раніше президент Українського національного комітету Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Володимир Щелкунов заявив, що в Україні склалася вкрай негативна ситуація з наявністю металобрухту, і це починає загрожувати національній економічній безпеці. Найкращим виходом у такій ситуації є обмеження, або й повна заборона на експорт цієї сировини, доки не вдасться сформувати запас, необхідний для функціонування металургійної галузі.