фото УНІАН, Владислав Мусієнко

Державна казначейська служба повністю припинила будь-які оплати за проектами "Великого будівництва", як з коштів держбюджету, так і за рахунок вже залучених кредитних грошей міжнародних партнерів. Причина - катастрофічно низький рівень залишків на єдиному казначейському рахунку, через що під питанням може опинитися навіть своєчасна виплата пенсій за липень на початку серпня.

Про це пише видання "Дело". 

Наприкінці минулого тижня ДКСУ оприлюднили дані про виконання держбюджету станом на 22 липня. Згідно з документом, загальний план надходжень за січень-липень вже перевиконано на 7 млрд грн, однак при цьому недобір по місяцю становить близько 30 млрд грн. За даними Рахункової палати, за перше півріччя бюджет перевиконано на 23,7 млрд грн, а видатки недовиконано на 44 млрд грн. 

Відео дня

Попри значні надходження, залишок на єдиному казначейському рахунку станом на 1 липня 2021 року був найнижчим з березня 2019 (!) року. "Багато спостерігачів пов'язують це, по-перше, із заниженими планами надходжень від податкових органів, які не покривають реальних поточних потреб бюджету, по-друге, з маніпуляціями зі звітністю, пов'язаною, перш за все, з безперервними схемами податкових "скруток",- йдеться матеріалі. В даних Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, яка розслідувала схеми в податкових органах в період 2019-2020 років, за цей час "скрутки" ПДВ завдали бюджету збитків у розмірі близько 50 млрд грн. 

"За даними джерел у Держказначействі, фактичні залишки на сьогоднішній день ще нижчі, ніж на початок місяця - саме тому відомство припинило всі виплати за проектами "Великого будівництва". Причому не тільки фінансованими коштом держбюджету, а й тих, кредитні кошти на які виділили міжнародні партнери України, зокрема, Європейський банк реконструкції та розвитку та Європейський інвестиційний банк", - йдеться в матеріалі. 

Видання зазначає, що тільки на виплату пенсій державі необхідно акумулювати протягом місяця близько 40 млрд грн. "Таким чином, стабільна виплата пенсій у серпні є ще більшою загрозою, ніж недофінансування інфраструктурних об'єктів. Хоча багато знакових проектів повинні бути закінчені до 24 серпня, а по більшості зараз самий розпал будівельних робіт і припинення фінансування "заморозить" їх на невизначений термін", - пишуть автори статті. 

Раньше ЗМІ писали, що призупинення виділення коштів Держказначейством на проекти "великого будівництва" може бути особистою ініціативою голови ДКСУ Тетяни Слюз, яку вона навіть не завжди погоджує з міністром фінансів Сергієм Марченком. Зокрема, раніше гроші закінчувалися перед місцевими виборами 2020 року, коли потрібно було закінчувати об'єкти інфраструктури в найпроблемніших регіонів, вкрай важливі для президента Володимира Зеленського. Другий раз аналогічна ситуація склалася перед початком нового 2021 року. 

Блокування фінансування Держказначейством проектів "Великого будівництва" в липні джерела видання пов'язують з неефективним управлінням грошима з боку ДКСУ і Мінфіну, а також з політичними факторами. Зокрема, мова йде про очікування зміни уряду восени.  "Перспективи міністра фінансів Сергія Марченка вельми туманні, оскільки до нього накопичилося безліч питань. За ним цілком може бути відправлена у відставку вся кадрова вертикаль, включаючи голову ДКСУ, яка перебуває на своїй посаді з квітня 2014 року. Для Тетяни Слюз блокування казначейських платежів може бути інструментом для ведення переговорів якщо не про подальше кар'єрне зростання, то хоча б про "золотий парашут" при звільненні", - йдеться в статті. Крім того, причиною все так само може бути бажання опозиційних політиків максимально знизити рейтинг Володимира Зеленського.