Рахункова палата заявила про покращення ситуації з виконанням бюджету / фото bank.gov.ua

Стан виконання доходів державного бюджету за 8 місяців поточного року порівняно з першим півріччям покращився.

Читайте такожУкраїна може знову зіткнутися з необхідністю урізати бюджет - експерт

Про це передавати прес-служба Рахункової палати з посиланням на главу відомства Валерія Пацкана.

Відео дня

"Якщо в I півріччі план доходів загального фонду не виконаний на 38 мільярди гривень, або 7,8%, то в січні-серпні - 18,4 мільярда гривень, або 3%", - цитує прес-служба Пацкана.

Водночас, він нагадав, що внесенням змін до державного бюджету сума доходів на рік була зменшена на 120 мільярдів гривень, відповідно були скориговані планові показники, визначені в помісячному розпису доходів загального фонду.

Що викликало дефіцит держбюджету

За словами Пацкана, зокрема, не виконано плановий показник по надходженнях ПДВ з ввезених на митну територію України товарів - на 33,3 мільярда гривень (16,9%); рентної плати за користування надрами - на 5,2 мільярда гривень (24,2%); податку та збору на доходи фізичних осіб - на 1,1 мільярда гривень (1,4%); ввізного мита - на 391,5 мільйона гривень (2,9%).

Водночас, як зазначив глава Рахункової палати, виконання доходів державного бюджету за підсумками року буде залежати від подальшої економічної ситуації в країні.

"Якщо не буде ніяких ексцесів, то є ймовірність виконати план по доходах",- наводяться в повідомленні слова Пацкана.

Ситуація з витратами держбюджету

Згідно з повідомленням, ситуація з витратами набагато гірша, і, у порівнянні з I півріччям, стан виконання не покращився. За словами Голови Рахункової палати, в січні-серпні невиконання плану загального фонду склало вже 92,4 мільярда гривень (або 12,5%), тоді як в I півріччі витрат здійснено на 51 мільярд гривень (або 9,5%) менше плану.

"Менше плану витрати МОЗ на відшкодування витрат на медичне обслуговування населення - на 13,6 мільярда гривень та Міноборони на закупівлю, модернізацію і ремонт озброєння, військової техніки, засобів і обладнання - на 5,7 мільярда гривень", - цитує прес-служба Пацкана.

Голова Рахункової палати також зазначив, що вже зараз зрозуміло, що найбільше "освоєння" коштів традиційно пройде в останні місяці року, і це значно посилює ризики їх неефективного використання.

Що цьому передувало

  • За даними Рахункової палати, план видатків загального фонду державного бюджету в I півріччі поточного року не виконаний на 51 мільярд гривень, або 9,5%, при тому, що він був зменшений на 77 мільярдів гривень.
  • План доходів у I півріччі не виконаний на 38 мільярдів гривень, або 7,8%.
  • Раніше заступник міністра фінансів Денис Улютін заявив, що Україна до кінця року вийде на 100% виконання бюджету.