Мінекономіки хоче змінити роботу системи Prozorro / фото УНІАН

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства розробляє зміни до законодавства, спрямовані на підтримку вітчизняного виробника, для чого буде змінена робота системи публічних закупівель Prozorro, повідомляє прес-служба міністерства.

Читайте такожДержструктури витратили на боротьбу з коронавірусом 2,6 мільярда гривень: топ-5 постачальників продукції

«Щороку Україна витрачає сотні мільярдів гривень на державні закупівлі. Принципи та підходи, на яких побудована система Prozorro, абсолютно підтримуються Мінекономіки. Водночас в період світової економічної кризи сфера публічних закупівель може стати драйвером зростання для українського бізнесу, в тому числі, завдяки промисловій локалізації», - сказано в повідомленні.

Відео дня

У Мінекономіки додали, що більшість країн світу сьогодні погоджуються з тим, що одним з дієвих механізмів виходу з кризи є підтримка національного виробника через так звані нецінові критерії в державних закупівлях.

«Це означає, що при співмірних цінах на ту чи іншу продукцію одним із визначальних критеріїв стає локалізація виробництва на території держави. Такі захисні механізми працюють в Європейському союзі та всіх розвинутих країнах світу. Без відродження промислового виробництва подолання кризи буде неможливим. Держава має не на словах, а на ділі підтримати український бізнес, який сплачує податки і створює робочі місця.», - зазначається в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада у вересні минулого року прийняла закон, яким знижується рівень допорогових закупівель в системі Prozorro до 50 тис. грн до 200 тис. грн.

Довідка УНІАН. Система Prozorro була створена у 2015 році, з 1 серпня 2016 року було поширена в Україні на всіх державних замовників при проведенні закупівель товарів вартістю понад 200 тис. грн і послуг - понад 1,5 млн грн. Ключовим критерієм перемоги в тендері в рамках Prozorro є ціна, а економія державних коштів досягається за рахунок конкуренції за ринковим принципом.