Ілюстрація REUTERS

Валовий внутрішній продукт України в січні-березні 2020 року скоротився на 1,2%, тоді як Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозувало падіння на рівні 0,9%.

Читайте такожГолова Нацбанку: економіка впаде на 5%, але зросте в наступні роки

Про це йдеться в огляді економічної активності за перший квартал цього року Департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Мінекономіки.

Відео дня

«Як і очікувалося, за результатами березня падіння економіки поглибилося. Так, за підсумками січня-березня скорочення зведеного індексу виробництва становило 3,8% (падіння на 1,8% у січні-лютому). З одного боку це сталося через ефект бази порівняння (у січні-березні 2019 року зростання зведеного індексу виробництва становило 2,6%), що, відповідно, позначилося на падінні більшості показників економічної активності (найбільш відчутне в будівництві), крім роздрібної торгівлі , яка, хоча і продемонструвала зростання, але в березні мала динаміку уповільнення», - йдеться в повідомленні.

У Міністерстві відзначили, що в березні окремі підвиди виробничої діяльності вже почали відчувати негативний вплив від поширення у світі COVID-19.

Також автори огляду вказали, що пандемія коронавірусу, яка спровокувала кризу світової економіки, істотне падіння цін на світових сировинних ринках (зокрема, нафти, газу і металів), карантинні заходи в Україні та інших країнах, в подальшому матимуть негативні наслідки для виробничої сфери, особливо - в першому півріччі 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, зростання реального ВВП України в четвертому кварталі 2019 року у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року становило 1,5%, сповільнившись з 4,1% в аналогічному вираженні кварталом раніше. У січні-лютому ВВП скоротився на 0,2%, тоді як за підсумками січня падіння становило 0,5%.