фото korupciya.com

Депутати перетворили закон про податкову амністію на закон про всезагальне декларування активів. Якщо президент не накладе на нього вето, то закон доведеться доопрацьовувати і вносити у нього зміни. 

Таку думку у коментарі Forbes висловив голова Державної податкової служби (2019-2020 рр.) Сергій Верланов.

"Цей закон мав стосуватися 10 000 людей, або 6000–15 000 компаній, які мають податкових консультантів, юристів і які знають, що вони роблять, коли ведуть бізнес", – заявив Верланов. 

Відео дня

Натомість, згідно з висновком Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради, фінальна версія закону про амністію поширюється й на тих, хто чесно платить податки, а не тільки на порушників. Це – його концептуальна вада.

Закон каже, що всі громадяни, які мають право на одноразове добровільне декларування, але не скористалися ним, автоматично визнають відсутність неоподаткованого майна. Тож, якщо людина вирішить у майбутньому подати декларацію, ці активи можуть бути оцінені як нелегально набуті і доведеться знову платити по ним податки.

Крім того, Сергій Верланов заявив, що розмір ставки одноразового збору, а саме 5%, які декларанти повинні будуть сплатити із суми задекларованого майна або від суми доходів, - відверто занижений.  

"Таких ставок у світі немає, вони дуже малі, це український ексклюзив. Це не дуже справедливо до людей, які платили податки, але, можливо, воно виправдано для України", - зазначив він. 

Нагадаємо, 15 червня Верховна Рада підтримала президентський законопроєкт №5153, яким запроваджується одноразове декларування активів фізосіб для легалізації своїх статків. 

16 липня він був підписаний президентом Володимиром Зеленським.