Експерт розповів, чому іноземні інвестори не хочуть вкладати гроші видобуток корисних копалин на території нашої країни / ілюстративне фото REUTERS

Іноземні інвестори не прагнуть вкладати свої кошти у видобуток корисних копалин в Україні з низки причин.

Про це під час прес-конференції "Нова промислова політика України: перспективи видобутку і переробки літію та інших важливих копалин" заявив директор ТОВ "Геологічна сервісна компанія ГСК" Олексій Фалькович.

За його словами, однією з найголовніших проблем залучення іноземних інвесторів у галузь є те, що в Україні, крім покладів залізної руди, майже не використовується Міжнародна система класифікації та оцінки родовищ.

Відео дня

"Мало того, що потрібно геометризувати в просторі саме родовище, потрібно ще розуміти, як ці руди можна добути, як це можна збагатити і який кінцевий продукт можна отримати... В Україні, на жаль, родовища не підготовлені. Жоден нормальний закордонний інвестор не зайде в Україну і не вкладе свої гроші, тому що у нас немає родовищ, оцінених за міжнародними стандартами, вони не розуміють ту класифікацію, яка прийнята у нас", – сказав він.

Ще один фактор, що стримує, – норма законодавства, яка сковує інвесторів у термінах реалізації проектів.

Читайте такожВкладати гроші доведеться на свій страх і ризик: одній з валют пророкують подорожчання в 10 разів"Наше законодавство свідчить про те, що, отримавши ліцензію на видобуток, протягом трьох років, це в Кодексі про надра написано, ви повинні приступити до видобутку, тобто, до експлуатації. Фактично за три роки це неможливо. Рудний об'єкт готується до експлуатації, якщо нормально його готувати, мінімум п'ять років. Через три роки виникає колізія – необхідно переробляти програму робіт, а ліцензію можуть призупинити, ліцензію можуть взагалі відібрати. Який закордонний інвестор, та й наш теж, буде ризикувати своїми грошима?" – сказав він.

Нагадаємо, в травні цього року прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Кабінет міністрів планує в майбутньому підписувати з приватними інвесторами Угоди про розподіл продукції з видобутку літію, кобальту, магнію, титану і рідкоземельних металів.

Також повідомлялося, що Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості розробляє програму розвитку титанової галузі України до 2030 року, а вже колишній віце-прем'єр-міністр Олег Уруський запропонував створити в Україні холдинг з виробництва продукції з титану.

Вас можуть зацікавити такі новини: