25 жовня 2023 року стало відомо, що Україна потрапила до п'ятірки країн з найгіршою податковою системою у світі / фото ua.depositphotos.com

Опублікований "Індекс податкового пекла" від the1841foundstion, згідно з яким Україна потрапила до п'ятірки країн з найгіршою податковою системою у світі, викликає багато питань.

Про це у Facebook повідомила Co-founder (Urban Space 500), керівник (За чесну та прозору митницю) и Executive Director (Інститут економічних досліджень та політичних консультацій) Оксана Кузяків, зазначивши, що варто більш критично підходити до таких повідомлень.

"Сьогодні побачила в стрічці повідомлення про "Індекс податкового пекла" від the1841foundstion. Індекс викликає як мінімум здивування, як максимум можна фантазувати що хочемо. Я б пропонувала підходити з позиції критичного мислення до таких повідомлень", - зазначила експерт. 

Відео дня

Вона наголосила, що треба вернути увагу на те, яке джерело інформації, чи воно надійне.

"Організація називається the1841foundation. Організація створена в 2020 в Маямі, США та вперше перезентувала індекс в 2022 році. Вдруге ось в 2023. Тобто проектів мало публічних. На сайті організації є листи до органів влади країн Латинської Америки (типу Гондурасу), OECD та Федерального резерву. Так практично більше нічого. Чи надійне це джерело? За шкалою 1-5 я б поставила 3", - наголосила експерт. 

Вона також зазначила, що вкрай важливою є методологія. 

"Методологія розроблена авторами (невідомі) та використовувалась очевидно двічі. Не будемо входити в глиб, лише два факти. На початку звіту за 2023 рік вказано що інформацію взяти за 2021 (відповідно за 2022 інформацію взята з 2020 року). В самому звіті пояснення по країнам дано за подіями 2023 року.  В мене все. Це називається по-різному, наприклад "підміна понять". Тож будьмо уважні. Не дамо вводити себе в оману, свідомо чи ні", - наголосила експерт.

Скриншот з Facebook

"Податкове пекло 2023"

25 жовня 2023 року стало відомо, що Україна потрапила до п'ятірки країн з найгіршою податковою системою у світі. Відповідний рейтинг під назвою Tax Hells Index 2023 ("Податкове пекло 2023") склав американський фонд "1841". Як відзначають автори рейтингу, перше місце присуджується країні з найгіршою ситуацією в економіці.

Україна посідає в даному рейтингу четверте місце, проте як наголошується в доповіді фонду, рейтинг був складений за підсумками 2021 року, тобто до широкомасштабного вторгнення.

За оцінками американського фонду, звання "податкового пекла" присвоєно 13 країнам світу.

Перше, друге і третє місця за Білоруссю, Венесуелою та Аргентиною. За Україною йдуть Бразилія та Мексика. Росія в рейтингу посідає дев'яте місце.

Вас також можуть зацікавити новини: