Експерти спрогнозували, що буде з курсом гривні найближчими днями / фото УНІАН

Фінансові аналітики прогнозують подальше ослаблення курсу гривні стосовно долара на цьому тижні.

Про це свідчать передані УНІАН коментарі експертів.

Так, керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин зазначає, що гривня продовжує втрачати свої позиції на торгах у понеділок, торгуючись на позначках вище 28,09 гривень за долар, і настрої інвесторів залишаються негативними.

Відео дня

"Головними факторами руху курсу є ризики військової агресії з боку РФ, які можуть посилитися в разі конфронтації влади з великим бізнесом і опонентами", - говорить Шевчишин.

За його словами, сьогодні вихідний в США, тому активність на ринку знизиться, і розпродажі нерезидентами українського боргу також стихнуть. Така розстановка сил дозволить НБУ більш ефективно стримувати ослаблення курсу, вважає експерт.

"Минулого тижня інвестори влаштували розпродажі за єврооблігаціями, прибутковість за якими перевищила 10%. А вже в п'ятницю прибутковість у гривні, запитувана покупцями, досягала 20%. В цілому, з початку року нерезиденти вийшли з ОВДП на суму понад 5 млрд грн", - сказав Шевчишин.

Він також зазначив, що попит на валюту продовжують підтримувати газотрейдери (ситуація по вугіллю істотно покращилася, рівні запасів складів підвищилися вище торішніх відміток), а також імпортери, які змушені для задоволення внутрішнього попиту і зниження внутрішнього виробництва завозити імпортні товари і продукти.

Згідно з прогнозом аналітика, найближчим часом гривня ризикує ще послабити свої позиції, і буде торгуватися в діапазоні 28,1-28,2 грн/дол. і нижче.

Старший аналітик компанії "Альпарі" Вадим Іосуб зазначає, що за минулий тиждень курс долара до гривні значно виріс на всіх сегментах валютного ринку на 1,6–2,1%.

"Зниження гривні, очевидно, пов'язане із загостренням геополітичної ситуації на кордоні з РФ. До помітної деескалації цієї ситуації розраховувати на відновлення гривні не доводиться", - говорить експерт.

За його словами, на початку тижня очікується зростання курсу долара до гривні. Іосуб прогнозує, що долар на міжбанку може торгуватися через тиждень поблизу 28,6 грн/дол., а готівковий долар у банках торгуватиметься поблизу 28,5/28,7 грн/дол.

Читайте такожАналітик попередив про зміну курсу долара в УкраїніЯк повідомляв УНІАН, Національний банк України на понеділок, 17 січня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 27,95 грн / дол., тобто гривня ослабла на 21 копійку у порівнянні з попереднім показником.

Вас також можуть зацікавити новини: