Ілюстрація REUTERS

27 травня Кока-Кола та ще 10 відомих компаній, об’єднаних Американською торговельною Палатою та Українською Пакувально-Екологічною Коаліцією (УКРПЕК), провели онлайн-презентацію «Європейський прОРиВ у поводженні з упаковкою: в Україні вперше створюється організація розширеної відповідальності виробників (ОРВВ)», під час якої було оголошено про створення організації розширеної відповідальності виробників у галузі упаковки.

Причиною, яка спонукала компанії активізувати свої дії у напрямку створення ОРВВ, стала відданість глобальним цілям сталого розвитку ООН та бажання компаній впровадити в Україні європейську модель управління відходами упаковки, як це передбачено Угодою про асоціацію з ЄС і Національною стратегією управління відходами. 

Створення такої організації сприятиме виконанню глобальних зобов’язань України та бізнесу щодо впровадження практик сталого розвитку і наблизить до переходу до циркулярної економіки. За прогнозами, вже за перші 5 років функціонування організації вдасться зібрати та переробити 4-5 млн тонн упаковки. Це становитиме 50-70% від усього випущеного на ринок обсягу упаковки.

Таким кроком відповідальний бізнес подає приклад і для вітчизняного бізнесу у напрямку впровадження відповідального управління відходами. 

Кока-Кола вже багато років втілює в Україні свої глобальні зобов’язання у сфері сталого розвитку, також реалізуючи проєкти у галузі поводження з відходами в рамках стратегії «Світ без відходів». Це всесвітня ініціатива, мета якої до 2030 року збирати та переробляти у світі таку ж кількість упаковки, яку компанія випускає на ринок. 

Кока-Кола та ще 10 компаній започатковують організацію розширеної відповідальності виробників

За 2020 рік Кока-Кола зібрала та переробила 43% еквіваленту упаковки, яку вона випустила на ринок. Вся упаковка продукції Системи Компаній Coca-Cola підлягає переробці.