Стало відомо, скільки витратили коштів із коронавірусного фонду / фото УНІАН

За час карантину з 66 мільярдів гривень Фонду боротьби з коронавірусом, навіть із врахуванням коштів на будівництво доріг, використано 23 мільярди.

Про це сказав міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв'ю Радіо Свобода.

За його словами, на самі дороги витратили менш ніж 10 мільярдів гривень "коронавірусного фонду".

Відео дня

"Я вам скажу прості цифри. З 66 мільярдів коштів фонду навіть із дорогами використано 23. На дороги використано менше ніж 10. Питання стоїть в ефективності використання цих коштів і можливості деяких міністерств правильно розпоряджатися бюджетними видатками. Тобто було б гірше, я вам поясню, якби у місяці ми половину коштів фонду використали, а половину не використали, і виникло питання, чому ж ми не ухвалили в той період часу ті рішення, які дозволили б нам більш ефективно розпоряджатися державними фінансами. Тому що в грудні дороги вже ніхто не побудував би. А зараз ми можемо казати, що і мали можливість фонд більш ефективно використати", - підкреслив Марченко.

Читайте такожВ Україні з коронавірусного фонду витратили 25 мільярдів гривень

Що цьому передувало

  • 13 квітня Верховна Рада прийняла зміни до Закону про держбюджет на 2020 рік, згідно з якими був створений спецфонд по боротьбі з коронавірусом.
  • З 66 мільярдів гривень 16 мільярдів гривень виділено для системи охорони здоров'я, зокрема для забезпечення медиків засобами індивідуального захисту, для виплати їм підвищеної заробітної плати, закупівлі для лікарень необхідного обладнання і так далі.
  • Для фінансування фонду з безробіття було виділено близько 7 мільярдів гривень, з яких 2,7 мільярда гривень - на допомогу з часткового безробіття.
  • Також 2,5 мільярда гривень направлено на доплати військовослужбовцям, поліцейським і категоріям, що забезпечують життєдіяльність населення.
  • Крім того, 35 мільярдів гривень піде на реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг.
  • Президент Володимир Зеленський пояснив, що частина грошей з Фонду боротьби з COVID-19 була спрямована на ремонт доріг, які ведуть в приймальні відділення опорних лікарень, що пов'язано з протидією поширенню коронавірусу.