Курс долара у банках України 7 грудня залишився на рівні – 37,45 грн за долар  / фото ua.depositphotos.com

З 11 по 17 грудня загальна ситуація на валютному ринку не зазнає суттєвих змін, і готівкові курси коливатимуться в межах 36,8-37,5 грн/дол. та 39-41 грн/євро.

Як розповів у коментарі УНІАН начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий, на безготівковому ринку рівень курсу визначатиметься, як співвідношенням попиту та пропозиції, так і тактикою НБУ з реалізації режиму "керованої гнучкості", що виявлятиметься в обсягах валютних інтервенцій, спрямовані передусім на тамування надмірного попиту. 

"Можемо припустити, що регулятор залишатиметься на міжбанку активним гравцем, відтак неконтрольованого зростання чи падіння курсів не станеться", - зазначив експерт.

Відео дня

Наступного тижня, скоріше за все, курсовий коридор на міжбанку "стиснеться" до меж 36,4-37 грн/дол. та 39-40 грн/євро, поточні (щоденні) зміни будуть складатимуть 0,1-0,2 грн, а різниця між курсами покупки та продажу буде ще меншою - до 0,1 грн. 

Водночас готівковому ринку будуть притаманні такі тенденції:

  • скасування обмежень на продаж готівкової валюти - це фактичне запровадження "вільного" готівкового ринку;
  • на готівковому ринку різниця між курсами банків і обмінних пунктів буде майже нівельована;
  • із скасуванням обмежень на продаж валюти та початком сезону свят ситуативно пропозиція може дещо зрости (на 10-15%);

За словами Лєсового, відповідно різниця між курсами міжбанку та готівкового ринку може зменшитися до 0,2-0,3 грн, різниця між курсами покупки та продажу складуть в середньому 0,3 грн, а очікуваний та економічно обґрунтований коридор коливань перебуватиме в межах 36,8-37,5 грн/дол. та 39-41 грн/євро.

"Звісно, наразі важко передбачити всі обставини, що можуть тиснути на ринок (зокрема, обсяги макрофінансової допомоги на 2024 рік та відповідне наповнення держбюджету, чи блокування польськими та словацькими перевізниками українського кордону), однак припускаємо, що валютний ринок більш-менш залишатиметься на рівні стабільності зі збереженням наявного тренду домінування міжбанку в курсоутворенні готівкового ринку", - резюмував банкір.

Ситуація на валютному ринку в Україні

Національний банк з 1 грудня пом'якшив низку валютних обмежень. Так, Нацбанк скасував усі обмеження для банків та небанківських фінансових установ на обсяги можливого продажу ними готівкової іноземної валюти населенню.

Також було розширено перелік послуг, для оплати яких дозволено здійснювати транскордонні перекази громадянам, включаючи учасників бойових дій, які внаслідок збройної агресії РФ проти України потребують лікування або відновлення здоров’я за межами України. Крім цього, регулятор дозволив оплату послуг, що є необхідними для створення належних умов для навчання студентів за кордоном.

Вас також можуть зацікавити новини: