На ситуацію вплинув дозвіл НБУ продавати населенню валюту онлайн / Колаж УНІАН, фото REUTERS, фото УНІАН

Послаблення готівкового курсу гривні, яке спостерігалося останніми тижнями, пов’язане з сезонними факторами, а також анулюванням ліцензії великому обміннику.

Як повідомляється у Макроекономічному та монетарному огляді Національного банку, на ситуацію вплинув дозвіл НБУ продавати населенню валюту онлайн.

Зазначається, що основними чинниками незначного послаблення готівкового курсу та розширення спреду були: 

Відео дня
  • повернення сезонного чинника – підвищення попиту на іноземну валюту; 
  • ситуативне зростання попиту на готівкову валюту через анулювання ліцензії одному великому гравцю на ринку обміну валюти за систематичні порушення. 

"Водночас наприкінці місяця спред (різниця між офіційним та готівковим курсами - УНІАН) знову почав звужуватися, зокрема завдяки дозволу НБУ на продаж валюти онлайн, а курсові очікування залишаються стійкими", - йдеться в документі.

Курс валют в Україні 

Національний банк ухвалив рішення з 29 серпня дозволити населенню купувати валюту онлайн – з початку повномасштабного вторгнення продаж громадянам безготівкової валюти не здійснювався. Придбати іноземну валюту онлайн можна в межах ліміту у 50 тис. гривень на місяць в одному банку.

Також регулятор збільшив ліміт на купівлю безготівкової валюти з подальшим обов’язковим її розміщенням на депозит строком від 3 місяців. Тепер ліміт становить 200 тисяч грн.

6 вересня 2023 року в НБУ розповіли, коли відпустять курс у вільне плавання. Зміна режиму курсоутворення можлива за умов настання відповідних передумов та не обмежена в часі, наголосили в Нацбанку.

Вас також можуть зацікавити новини: