Українцям розповіли, що буде з курсом валют навесні / фото ua.depositphotos.com

Протягом зими в Україні були закладені ґрунтовні основи для стабільності на валютному ринку, наступного місяця готівковий курс долара вочевидь залишатиметься стабільним і не перетне межу в 39,5-41 грн/дол. Про це повідомив директор департаменту казначейства COMINBANK Герман Марченко в коментарі УНІАН.

"Протягом грудня 2022 – лютого 2023 в Україні були закладені ґрунтовні основи для стабільності на валютному ринку. Насамперед йдеться про кілька чинників: зважені, професійні заходи НБУ з формування рівня облікової ставки, збереження офіційного курсу валют та досягнення балансу між попитом і пропозицією на готівкову валюту, а також потужна фінансова підтримка країни: щомісяця від західних країн Україна отримує близько 4 млрд доларів допомоги", – сказав Марченко. 

Також, за його словами, на стабільність курсу вплинуло суттєве зниження інфляції до 1-1,3% на місяць, яка співмірна з інфляцією до повномасштабного вторгнення. 

Відео дня

Марченко зазначив, що з початку лютого на готівковому ринку спостерігалося повільне зміцнення гривні відносно американського долара (в середньому на 0,5%), що стало можливим саме завдяки поточному рівню інфляції. 

"Таким чином, вже в першій декаді лютого були сформовані середньострокові "курсові межі", що є досить адекватними в умовах війни: коливання готівкового долара у перспективі найближчого місяця знаходитимуться в проміжку 39,5-41 грн/дол.", – сказав директор департаменту казначейства.

Експерт прогнозує, що на формування курсу в березні можуть позитивно вплинути й інші фактори, такі як валютні надходження за експорт (головним чином, за продаж збіжжя), обсяги міжнародної "енергетичної" та воєнної допомоги для подолання наслідків ворожих атак та успіхи ЗСУ.

"Однак саме економічне підгрунтя для валютного ринку є ключовим: поки економічна ситуація під контролем, то немає ризиків знецінення гривні. Таким чином, є достатньо підстав для оптимістичних прогнозів на березень: готівковий курс долара залишатиметься стабільним і не перетне межу в 39,5-41 грн/дол.", – наголосив Марченко.

Ситуація з курсом валют в Україні

Національний банк з 21 травня 2022 року скасував обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам. Раніше відповідний курс не повинен був відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

21 липня 2022 року Національний банк послабив офіційний курс гривні на 25% – до 36,57 грн/дол.

Сьогодні, 21 лютого 2023 року, курс гривні до долара в банківських обмінниках Києва зміцнився на 5 копійок – до 39,95 грн/дол.

Вас також можуть зацікавити новини: