Зеленський заявив, що підтримує незалежність Нацбанку / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський заявив, що підтримує незалежність Національного банку України, але переконаний, що через курс гривні, який зберігався в країні останнім часом, багато українських підприємств закрились.

Про це він повідомив під час зустрічі з представниками бізнесу Чернівецької області.

"Те, що підприємства недоотримали мільйони та закрились через цей курс - це є правда. Ми з цим боролися з самого початку моєї каденції, з літа. Всі навколо нам казали, що в нас незалежний (Національний - УНІАН) банк і ми підтримуємо незалежність Національного банку України, але казали всім - як ми можемо жити, якщо навіть у нас бюджет порахований по курсу 30 гривень (за долар - УНІАН), а гривня ви бачите, яка в нас… всі постраждають. Нам казали, що це ринкові умови, Нацбанк незалежний і таке інше і ми це прекрасно все знаємо", - заявив Зеленський.

Відео дня

Читайте також"Підвищити рівень інфляції та послабити гривню": Смолій розповів, в чому саме полягав тиск на НБУ

Крім того, президент прокоментував заяву екс-голови Нацбанку Валерії Гонтаревої, яка закликала Міжнародний валютний фонд "заморозити" співпрацю з Україною та вимагати достроково погасити кредити, поки президент Володимир Зеленський не призначить незалежного голову Нацбанку.

"Сьогоднішня наприклад заява пані Гонтаревої, що МВФ треба терміново не надавати підтримку Україні, поки Зеленський не назначить голову Нацбанку. Людей, які "допомагають" Україні із-за кордону - їх вистачає, але ми знаємо скільки українських підприємств через цей курс просто закрились. І курс, і COVID-19 - ми вийдемо з цієї ситуації і все стабілізуємо. Я в цьому впевнений", - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, 3 липня Верховна Рада України підтримала пропозицію президента Володимира Зеленського звільнити Якова Смолія з посади голови Національного банку України.