Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України схвалив внесення змін до бюджету Пенсійного фонду України (ПФУ) на 2020 рік, а також скорочення чисельності територіальних органів ПФУ.

Як передає кореспондент УНІАН, рішення було прийнято на засіданні 8 липня 2020 року без обговорення.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, проектом акта передбачається скорочення чисельності територіальних органів ПФУ на 1200 одиниць, або 5% чисельності, затвердженої на сьогодні, з метою оптимізації структури територіальних органів та вдосконалення діяльності системи органів Пенсійного фонду.

Відео дня

Читайте такожУ Мінекономіки назвали максимальну допомогу з безробіття в Україні

Що стосується бюджету ПФУ, проектом передбачено збільшення дохідної та видаткової частин бюджету на 32,9 млрд грн. При цьому асигнування з держбюджету на фінансове забезпечення виплати пенсій та дефіциту коштів Пенсійного фонду зростають на 29,7 млрд грн.

Відзначається, що видатки ПФУ за рахунок власних коштів зростають на 13,5 млрд грн, за рахунок коштів держбюджету – на 19,5 млрд грн (для фінансування щомісячної компенсаційної виплати пенсіонерам старше 80 років та виплати одноразової допомоги у розмірі 1 тис. грн). При цьому на 59,7 млн грн зменшуються витрати на фінансування адміністративних витрат, що пов'язано з оптимізацією чисельності працівників.

«З урахуванням зазначених змін бюджет Пенсійного фонду України на 2020 рік є збалансованим із залишком коштів на кінець року 224,8 млн грн», - сказано в документі.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2020 року Верховна Рада прийняла зміни до державного бюджету України на 2020 рік, які, зокрема, включали підвищення витрат на пенсійне забезпечення на 29,7 млрд грн.

З квітня 2020 року рішенням уряду були введені щомісячні виплати у розмірі до 500 грн пенсіонерам старше 80 років, у яких розмір пенсії не перевищує 9205 грн. Також у квітні була проведена виплата одноразової допомоги в розмірі 1 тис. грн, для пенсіонерів, які отримують пенсію менш як 5 тис. грн.

11 липня 2020 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про те, що уряд планує поступове введення пенсійної реформи, що передбачає розвиток накопичувальної системи пенсійного забезпечення.

15 червня 2020 року Кабінет міністрів анонсував запровадження в Україні нагромаджувальної пенсійної системи з 2021 року, а також підтримку системи недержавного пенсійного забезпечення.