Бізнес у квітні погіршив оцінки економічного стану своїх підприємств / фото УНІАН Володимир Гонтар

Індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який розраховує Національний банк України на щомісячній основі, у квітні 2021 року знизився до 46,9 пункту з 51,4 пункту в березні, опустившись нижче рівноважного значення (50 пунктів).

Про це повідомила прес-служба НБУ.

Читайте такожЩо буде з курсом долара найближчим часом: експерт озвучив прогноз

Відео дня

Відзначається, що бізнес у квітні погіршив оцінки економічного стану своїх підприємств і перспектив діяльності у відповідь на посилення карантинних обмежень і зростання невизначеності.

"У квітні підприємства в більшості секторів, залучених до щомісячного опитування, песимістично оцінили результати своєї діяльності: секторальні індекси підприємств промисловості, торгівлі та сфери послуг опустилися нижче нейтрального рівня. Водночас будівельні компанії вперше після вересня 2019 продемонстрували оптимістичні настрої", – сказано в повідомленні.

Відзначається, що підприємства промисловості після двох місяців оптимізму знову погіршили оцінки ділової активності.

"У квітні індекс знизився до 48,9 пункту з 52,3 пункту в березні. Підприємства промисловості очікують значного зростання цін на сировину, матеріали та власну продукцію, одночасно зберігають позитивні оцінки за обсягами нових замовлень і обсягів виробництва продукції", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що підприємства сфери торгівлі також погіршили оцінки своїх економічних результатів.

"Секторний індекс знизився до 49,9 пункту у квітні з 52,2 пункту в березні. Респонденти очікують зменшення обсягу закупівлі товарів для продажу, а також, на тлі посилення очікувань щодо зростання закупівельних цін, посилили свої оцінки щодо зростання вартості товарів для продажу та зменшення розміру торгової маржі. Разом з тим очікується незначне зростання обсягів товарообігу", - сказано в повідомленні.

Відзначається, що підприємства сфери послуг найбільше відреагували на введення посиленого карантину і значно погіршили очікування щодо економічних результатів своєї діяльності. "Секторний індекс знизився до 43,0 пунктів у квітні з 51,4 пункту в березні. Респонденти очікують зниження обсягів надаваних послуг, обсягів нових замовлень, замовлень в процесі виконання і планують збільшити тарифи на власні послуги", - сказано в повідомленні.

Підприємства будівництва на тлі сезонного пожвавлення та збільшення інвестиційного попиту вперше після вересня 2019 року були єдиними серед інших секторів, хто оптимістично оцінив економічні перспективи своєї діяльності.

"Секторний індекс у квітні нарешті перевищив рівноважний рівень і виріс до 51,5 пункту проти 40,6 пункту в березні. Вони очікують збільшення обсягів нових замовлень, закупівлі послуг підрядників сировини та матеріалів, виконання будівельних робіт", - сказано в повідомленні.

У НБУ відзначили, що підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на свою продукцію і послуги на тлі подорожчання сировини та товарів постачальників і поки не очікують збільшення чисельності своїх працівників.

Щомісячне опитування проводилося з 5 по 23 квітня 2021 року. У ньому взяли участь 297 підприємств. Серед опитаних підприємств 41,8% - компанії промисловості, 30,3% - сфери послуг, 29,3% - торгівлі, 4% - будівництва. 37% респондентів - великі підприємства, 30% - середні, 33% - малі.

Що таке Йода

Щомісячний Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) - інструмент оперативної оцінки та відстеження тенденцій розвитку економіки. Індекс розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектора економіки.