Фото ua.depositphotos.com

Запроваджені у світі санкції проти РФ вже працюють, і вони значно обмежили фінансовий ресурс агресора та змусили його вдаватися до демпінгу. Водночас, ці санкції могли би бути ефективнішими – якби запроваджувалася повна заборона на російську продукцію, а не обмеження імпорту. Про це заявив економіст Андрій Новак. 

"Безумовно, нам в Україні хотілося б набагато жорсткіших санкцій проти країни-агресора, і щоб вони були масштабніші. Але історично завжди так було, що кому війна, а кому заробіток. Зараз використовувати безвихідне становище росії дуже вигідно, адже вона продає свою продукцію за демпінговими цінами. Але все-таки 12 пакетів санкцій, які вже прийняті, серйозно підрізали можливості російської економіки фінансувати війну проти України", - наголосив Новак. 

Він зауважив: Україна має бути вдячна країнам і міжнародним організаціям, які запровадили санкції проти Росії. Але у подальшому санкції проти Росії мають бути все жорсткіші і жорсткіші, тому що війна і глобальні економічні проблеми вже починають бити по головним світовим гравцям. 

Відео дня

"Практика обмежувальних цін на, наприклад, російський газ і нафтопродукти показала, що, з одного боку, цей механізм нібито працює, але росії вдається знаходити обхідні шляхи. І тому найбільш ефективні санкції – ті, які не обмежують, а забороняють. І якщо буде повне ембарго, наприклад, на російські енергоносії, чи на російський метал – отоді це буде серйозний удар по відповідному напрямку російської економіки. А будь-які обмеження завжди можна обійти", - резюмував Новак. 

Як відомо, 12 пакет санкцій ЄС передбачає заборону на імпорт російського чавуну та відновлюваного заліза, однак ця заборона запрацює тільки через 2 роки. Водночас, була продовжена дія квот на російські сляби ще на чотири роки. Попередні санкції на імпорт слябів запровадили у жовтні минулого року, у рамках 8-го пакета санкцій: тоді було ухвалено рішення, що він може тривати до кінця вересня 2024-го у межах встановлених квот, а з 1 жовтня 2024 року імпорт має припинитися. Однак 12-й пакет санкцій фактично послабив раніше введені обмеження.