Тимчасова заборона на експорт брухту дозволить зберегти українську металургію - експерт

Введення тимчасової заборони на експорт брухту чорних металів з України до кінця 2023 року дозволить зберегти українську металургійну галузь. Таку думку висловив президент Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

"Брухт - це стратегічна сировина для всієї металургійної галузі України. Без нього жоден металургійний комбінат не виживе. Тому введення тимчасової заборони на експорт брухту дозволить зберегти металургію", - сказав він, коментуючи рекордні показники експорту брухту у липні-2021.

Згідно з даними Держмитниці, Україна за 7 міс. наростила експорт брухту майже у 20 разів, до 334,6 тис. т, а у липні-2021 оновила місячний рекорд - 103,6 тис. т брухту.

Відео дня

За його словами, більшість країн, що володіють металургією, але з нерозвиненим машинобудуванням, тим чи іншим чином намагаються обмежувати експорт брухту. "У розвинених країнах саме машинобудування є головним джерелом генерації брухту. Саме тому ЄС і США - це нетто-експортери брухту. Водночас в Україні - брухт, головним чином, амортизаційний, повністю залежить від припливу інвестицій в країну. Але зараз інвестиції не ростуть, тому брухт в Україні - це дуже обмежений ресурс", - зазначив О. Каленков, нагадавши, що у 2019-20 рр. вітчизняна брухтозаготівля досягла історичного мінімуму, зібравши всього 3 млн т.

Експерт також підкреслив, що брухтотрейдери експортують український брухт, перш за все, у Туреччину та Придністров'я.

"Купуючи наш брухт, ці країни спотворюють конкуренцію. ПМР - це російський анклав, повністю дотований РФ за енергоносіями. Своєю чергою Туреччина - це легендарна країна з державної підтримки власної металургії. Саме при повній підтримці влади будувалися метзаводи в Туреччині, створювалася логістика. Тому турки можуть викуповувати наш брухт практично за будь-якою ціною", - констатував президент "Укрметалургпрому", додавши, що Туреччина завжди закривала свій ринок від української металопродукції.

О. Каленков впевнений, що прямі доходи держави України від виплавки 1 тонни сталі у 4 рази вищі, ніж від експорту 1 тонни брухту. "А якщо додати мультипливативний ефект, який дає металургія для суміжних галузей, то доходи всіх бюджетів будуть на порядок вище", - зазначає він.

Експерт також нагадав, що Україна взяла амбітні цілі у сфері декарбонізації промисловості, тому частка електросталеплавильних виробництв в українській металургії буде збільшуватися у найближче десятиліття.

"Українські металургії використовують кожну тонну українського брухту, тому держава отримає максимум, якщо кожна тонна брухту перероблятиметься в Україні", - констатував О. Каленков.

Нагадаємо, раніше Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" звернулося до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням підтримати позицію гірничо-металургійного комплексу і розглянути можливість якнайшвидшого введення тимчасової заборони на експорт брухту з України до 31 грудня 2023 рокуЗ аналогічним зверненням виступив і "Укртрубопром".

Пропозицію галузевих асоціації також підтримали металургійні підприємства "Інтерпайп Сталь" і "АрселорМіттал Кривий Ріг".