В Україні потрібно терміново запроваджувати мораторій на експорт брухту, вважає експерт / фото Delo.ua

Україна має в терміновому порядку запроваджувати тимчасову заборону на експорт брухту, оскільки поставки української сировини на турецькі металургійні заводи досягли 1,5-річного максимуму, повідомив керівник "Центру політичного аналізу" Володимир Головко.

"Україна вже стала легкодоступним джерелом брухту для Туреччини, найбільшого у світі імпортера цієї сировини. Попри наявність експортного мита в розмірі 58 євро за тонну, Туреччина в липні 2021 року імпортувала з України рекордний обсяг брухту - 98,4 тис. т. це максимальний показник у 2020-21 рр. Саме в цей період вітчизняні металурги відчули гострий дефіцит сировини, який триває і досі", - сказав В. Головко.

При цьому експерт нагадав, що Туреччина надає власній металургії масштабну держпідтримку. "Турецькі метзаводи будувалися коштом держсубсидій, держава створювала логістичну інфраструктуру в морпортах. Завдяки цьому турецькі металурги можуть купувати український брухт практично за будь-яку ціну. І водночас Анкара жорстко закриває свій ринок від української металопродукції", - зазначив він.

Відео дня

"Турецька статистика показує, що поряд з Україною турецькі метзаводи активно імпортували брухт з Лівії, придбавши там 82 тис. тонн в липні (також рекорд). Ось тільки лівійський уряд 16 серпня запровадив мораторій на експорт брухту, а Україна - ні. Хоча брухтовий протекціонізм вже давно став загальносвітовою практикою: різного роду обмеження на вивезення брухту запровадили Аргентина, Вірменія, ОАЕ, ПАР, Казахстан. Єврокомісія також розглядає це питання", - підкреслив В. Головко.

За його словами, в серпні ситуація із забезпеченням українських металургів ломом абсолютно не покращилася. "Даних Держмитниці за серпень ще немає, але попередні дані з експорту не вселяють оптимізм. Експорт брухту з України все ще знаходиться на високому рівні, хоча світові ціни на нього падають. Більш того, за неофіційною інформацією, в серпні експортери українського брухту "відкрили" для себе новий ринок збуту - Румунія, хоча ця країна завжди була експортером брухту. Тому існує велика ймовірність того, що через Румунію здійснюється реекспорт брухту в Придністров'я. Це самопроголошений російський анклав, який існує коштом дотацій з Росії, тому місцевий метзавод може "забирати" український брухт за будь-яку ціну", - констатував В. Головко.

Нагадаємо, українські підприємства в січні-липні 2021 року збільшили експорт брухту чорних металів в 19,44 раза у порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 334,589 тис. тонн.

Раніше Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" звернулося до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням підтримати позицію гірничо-металургійного комплексу та розглянути можливість якнайшвидшого запровадження тимчасової заборони на експорт брухту з України до 31 грудня 2023 року. З аналогічним зверненням виступив і "Укртрубопром". Інноваційний електросталеплавильний комплекс "Інтерпайп Сталь" також звернувся до Шмигаля з проханням розглянути запровадження тимчасової заборони"АрселорМіттал Кривий Ріг" також підтримав звернення.

Зазначимо також, що заступник міністра економіки - торговий представник України Тарас Качка припустив запровадження Кабінетом міністрів тимчасової заборони на експорт брухту, якщо Євросоюз застосує подібні заходи.