Експерт пояснив, чого чекати від гривні і долара в 2022 році / Ілюстрація REUTERS

Наступного року українській гривні не прогнозують суттєвого знецінення, тому курс долара триматиметься в середньому на рівні кінця 2021-го - 27,5 грн/$.

Впливати на курс будуть погода взимку, політична і військова ситуація в країні, прогнозує економіст Олександр Савченко в коментарі "Обозревателю".

"Якщо будуть діяти найбільш несприятливі фактори, може бути до 29. Якщо ні, я прогнозую до кінця року 27,5 плюс-мінус одиниця, на наступний рік близько 28. Це нормально. Це в межах коливань будь-якої валюти", - уточнив економіст.

Відео дня

За його словами, коли в Україні "доларів було багато", на них падала ціна.

Читайте такожПередсвятковий ажіотаж змінив курс долара в обмінниках

"Чому їх було багато? Заробітчани перераховували, експорт був досить хороший через зростання цін на метали, на зерно. Але був ще один вирішальний фактор, який, на мою думку, мав вирішальне значення. Ми не закупили достатню кількість енергоресурсів - вугілля і газу", - пояснив експерт.

Савченко відзначив низький попит на долари попри закупівлю Україною американської валюти на $3 мільярди минулого літа.

Посилення морозів в Україні, прогнозує він, спричинить термінову закупівлю енергоресурсів, що знецінить гривню.

"Коли ми почнемо дуже багато купувати? Коли прийдуть морози. Як тільки прийдуть страшні морози і ми почнемо в екстреному порядку купувати, де тільки можливо за будь-які гроші й вугілля, і газ, ринок відреагує, гривня девальвує, а долар знову почне рости в ціні", - пояснив він.

Читайте такожСумнівні долари: клієнти "Привату" отримали в касі валюту, яку ніде не приймають (фото)

Також факторами для ризику він вважає політичну або військову дестабілізацію в країні на тлі ескалації з Росією і загрози повномасштабного вторгнення.

"Але я б не лякав людей курсом 40. Навіть коли будуть великі морози, 2-3 тижні буде девальвація - 27,5-27,6. Навіть може бути до 28. Навіть якщо будуть локальні провокації Путіна, це вплине на курс. Ну, буде 29, 29,5", - прогнозує Савченко.

Курс НБУ на 28 грудня

Національний банк України на вівторок, 28 грудня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 27,23 грн/дол., тобто гривня зміцнилася на 4 копійки в порівнянні з попереднім показником.

Згідно з даними регулятора, офіційний курс гривні до євро на вівторок встановлений на рівні 30,82 грн/євро, тобто гривня зміцнилася на 3 копійки в порівнянні з попереднім показником.