Fitch підтвердило рейтинг українських держбанків на рівні "B" / REUTERS

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента чотирьох українських державних банків на рівні "B" зі стабільним прогнозом.

Читайте такожКабмін скасував обмеження зарплат у 47 тисяч гривень для керівництва держбанків

Згідно з повідомленням агентства, Fitch також підтвердило рейтинги стійкості (VR) всіх чотирьох банків - "Приватбанку", "Ощадбанку", "Укрексімбанку" і "Укргазбанку" - на їх поточних рівнях.

Відео дня

"На думку Fitch, схильність української влади надавати підтримку всім чотирьом банкам залишається високою з урахуванням їх повної державної власності (за винятком "Укргазбанку" з 95%), системної значущості (більше для "Приватбанку" та "Ощаду", враховуючи їх 32% і 19% ринкових часток в депозитах фізичних осіб, відповідно, на кінець серпня 2020), рекордної підтримки капіталу... Однак можливості влади надавати підтримку обмежені, особливо в іноземній валюті, про що свідчить рівень рейтингу України", - сказано в повідомленні.

Рейтинг стійкості держбанків

Що стосується рейтингу стійкості (VR), у Fitch зазначають, що показники стійкості всіх банків відображають очікування, що їх автономні кредитні профілі можуть опинитися під тиском економічних наслідків пандемії коронавірусу.

"Fitch очікує, що ВВП України скоротиться на 6,5% в 2020 році з подальшим відновленням на 3,8% у 2021 році. Рейтинги стійкості всіх банків як і раніше відображають їх чутливість до циклічного операційного середовища в Україні, значної доларизації кредитування (за винятком "Приватбанку") і високого ступеня прив'язки до суверенного кредитного профілю шляхом істотних вкладень банків в суверенні облігації (32-59% активів)", - сказано в повідомленні.

Що цьому передувало

  • Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings у зв'язку з пандемією коронавірусної інфекції COVID-19 прогнозує падіння світового ВВП у 2020 році на 4,4% в порівнянні з попереднім роком, що краще червневого прогнозу агентства на 0,2 процентних пункти.