Зараз за один долар можна придбати 93 рубля / фото REUTERS

У понеділок, 30 жовтня, уряд РФ вніс до держдуми законопроект, який зобов'яже російських топ-експортерів звітувати перед Центробанком РФ про валютні активи за кордоном. Таким чином планується збільшити фінансовий контроль і зменшити дефіцит іноземної валюти, повідомляє видання The Moscow Times.

"Російська влада продовжує посилювати контроль за валютними операціями великих компаній, щоб стабілізувати рубль до президентських виборів і взяти під контроль стрімке зростання інфляції", - пише видання.

Згідно з документом, який набуде чинності 1 січня, під обов'язкове розкриття потраплять, зокрема, "тіньові" запаси валюти, які великий бізнес тримає на рахунках іноземних дочірніх структур.

Відео дня

За оцінками Bloomberg Economics, тільки за 2022 рік російські компанії накопичили за кордоном близько $80 млрд сировинної виручки, яку воліли не заводити в РФ. Запаси валюти на корпоративних рахунках у російських банках при цьому скоротилися на третину - зі $174,9 млрд перед початком війни до $117 млрд на 1 червня 2023 року.

"Розкриття інформації про валютні запаси "дочок" експортерів потрібне для встановлення можливості більш повного охоплення оцінки валютних ризиків в умовах дії обмежувальних заходів з боку "недружніх" держав щодо Російської Федерації", - продовжує видання.

Зазначається, що після стрибка курсу долара вище 100 рублів російська влада спочатку негласно, а потім президентським указом зажадала від російських експортерів продавати більше валюти на біржі, щоб підтримати рубль, який увійшов до топ-3 найслабших валют світу.

З жовтня від 43 найбільших нафтогазових, металургійних, хімічних та зернових компаній вимагають розміщувати не менше 80% валютної виручки в російських банках, а потім продавати не менше 90% цього обсягу на внутрішньому ринку. При цьому зарахування іноземної валюти можливе протягом 60 днів, а подальший продаж ще протягом двох тижнів.

Відповідний указ президента Росії діє до березня 2024 року і його мета - тримати долар нижче за тризначну позначку протягом цього часу.

"Валютний контроль принесе на ринок $2-3 млрд на місяць, і це дозволить закрити дефіцит валюти, що сформувався останніми місяцями, але якщо указ скасують після виборів, рубль відновить падіння - аж до позначки 120 за долар", - пише видання.

Падіння рубля - що відомо

Як повідомляв УНІАН, у серпні 2023 року російський рубль увійшов до трійки найслабших валют світу. За сім місяців 2023 року рубль втратив відносно долара 57%.

14 серпня долар у Росії коштував вище за відмітку в 101 рубль, а євро - на рівні 111 рублів. Більше падіння було зафіксоване лише в березні 2022 року, коли рубль впав до позначки 107 рублів за долар.

У вересні рубль знову обвалився. Проте керівництво країни-агрессора запевняло, що це не є проблемою для Росії. За перший тиждень жовтня російський рубль двічі подолав символічний поріг в 100 одиниць за долар. Зараз за один долар можна придбати 93 рубля.

Вас також можуть зацікавити новини: