В Україні не продовжили мораторій на стягнення майна за валютною іпотекою / REUTERS

Президент Володимир Зеленський ветував та надав свої пропозиції до закону №3640, який передбачає, зокрема, продовження дії мораторію на стягнення майна за валютними кредитами, у тому числі іпотечними.

Читайте такожВ НБУ назвали умови для зниження іпотечної ставки до 10%

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Відео дня

"Аналіз закону свідчить про те, що окремі його положення не узгоджуються з Конституцією та законами України, а також не відповідають принципу юридичної визначеності, ясності та недвозначності правової норми, що є складовою конституційного принципу верховенства права", - йдеться у пропозиціях Зеленського.

"Законом фактично змінюються умови, при якому стає неможливим за кредитним договором примусово відчужувати майно без згоди власника", - йдеться в документі.

Зеленський підкреслює, що така ситуація створює неоднозначне трактування закону, зробить неможливим кредитним установам отримати забезпечення за кредитними договорами та призведе до правового колапсу і порушення конституційного принципу обов'язковості виконання судових рішень.

Закон відправили на доопрацювання у ВР.

Що пропонує закон №3640

Закон пропонував продовжити мораторій на стягнення майна за валютними кредитами, у тому числі іпотечними, до 1 січня 2022 року.

Водночас ухвалений у 2018 році Кодекс з процедур банкрутства встановлював термін мораторію до 21 жовтня 2020 року.

Відповідно до закону, житло не може бути відчужене у громадянина, якщо це єдине його місце проживання, якщо загальна площа житла становить не більше 140 квадратних метрів для квартири та 240 квадратних метрів для будинку.

Що цьому передувало

  • 16 липня Верховна Рада прийняла у цілому законопроєкт №3640 Олександра Дубінського, який передбачає, зокрема, продовження дії мораторію на стягнення майна за валютними кредитами.
  • 15 липня фінансовий комітет ВР підтримав законопроєкт №3640 Олександра Дубінського, який передбачає, зокрема, продовження дії мораторію на стягнення майна за валютними кредитами, У НБУ заявили, що цей законопроєкт ставить під загрозу доступну іпотеку.
  • "Замість того, щоб скасувати мораторій, зараз нам пропонують його продовжити до 2022 року. Це означає, що проблемні борги валютних позичальників так і не будуть врегульовані. А це 44 тисяч договорів на загальну суму 29 мільярдів гривень.
  • Це означає, що банки не будуть зацікавлені видавати нові іпотечні кредити. У своєму зверненні банківська та бізнесова асоціації вказали, що продовження мораторію унеможливить запуск доступної іпотеки для населення під 10% річних", - наголосили в НБУ.