Ілюстрація REUTERS

Національний банк України (НБУ) зменшив планові обсяги інтервенцій з купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку до 20 млн дол. з 50 млн дол. США в день для нарощування міжнародних резервів і має намір за сприятливої ситуації зберегти цю тенденцію до кінця третього кварталу поточного року. Про це повідомили в прес-службі регулятора.

Читайте такожПерспективи валютного ринку: у Нацбанку розповіли, від чого залежатиме курс гривні

"До кінця третього кварталу 2020 року Національний банк має намір купувати на міжбанківському валютному ринку за сприятливої ситуації до 20 млн дол. США в день для нарощування міжнародних резервів. Попередній індикатор, який діяв з кінця 2019 року, становив 50 млн дол. США в день. Перегляд кількісного індикатора пов'язаний зі зменшенням обсягу клієнтських операцій на міжбанківському валютному ринку України внаслідок негативного впливу пандемії коронавірусу на торгівлю й інвестиційну активність", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Згідно з повідомленням, загальний обсяг продажу валюти підприємствами-експортерами залишається достатнім для задоволення попиту як з боку бізнесу, так і громадян. За даними НБУ, у квітні пропозицію валюти як на безготівковому, так і на готівковому сегментах ринку в основному перевищує попит, що дозволяє НБУ поповнювати міжнародні резерви за допомогою купівлі надлишкових обсягів пропозиції валюти в окремі дні.

"Ситуація на валютному ринку нормалізувалася після декількох тижнів ажіотажу у другій половині березня через новини про пандемію і карантинні обмеження. З початку квітня пропозиція валюти з боку бізнесу і населення переважає попит. Хоча ринок в основному балансувався без нашої участі, в окремі дні на певні обсяги валюти не знаходилося покупців і тоді НБУ проводив інтервенції з купівлі валюти", - цитує прес-служба заступника голови Нацбанку Олега Чурія.

Відзначається, що індикативний обсяг купівлі валюти у 20 млн дол. не є перешкодою для ринкового курсоутворення, оскільки становить менш як 5% від середньоденного обсягу операцій на міжбанку.

Водночас за необхідності НБУ проводитиме інтервенції з продажу валюти в ті дні, коли попит на валюту буде перевищувати пропозицію для згладжування надмірних курсових коливань, і не має наміру фіксувати курс гривні на певному рівні.

"Курс і далі буде визначатися балансом попиту і пропозиції на валюту з боку всіх учасників фінансового ринку", - підкреслюється в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України з початку квітня викупив у свої резерви близько 600 млн дол., тоді як після 10 березня, під час пікових кризових ситуацій на валютному ринку НБУ продав з резервів понад 2 млрд дол. для згладжування курсових коливань.

У першому кварталі НБУ витратив на підтримку гривні 1,4 млрд дол. з резервів.

Міжнародні резерви України станом на 1 квітня 2020 року становили 24,9 млрд дол., відкотившись до рівня на початок року.