Ілюстрація REUTERS

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що сьогодні некоректно говорити про продаж об'єктів великої приватизації в нинішніх умовах, тому що держава не отримає багато коштів від таких дій.

Читайте такожПісля пандемії: президент назвавши рядки великої приватизації в Україні

Про це він сказав на прес-конференції, присвяченій 100 дням роботи нового уряду.

Відео дня

"Що стосується великих підприємств, ТОП-десяти, які можуть приватизувати. Ми розуміємо, що в сьогоднішніх умовах, у цьому кварталі, говорити про приватизацію, напевно, некоректно, тому що не буде тієї ринкової ціни, якої коштує те або інше підприємство", - сказав він.

При цьому прем'єр зазначив, що мала приватизація триватиме. Він нагадав, що в Україні майже 4000 державних підприємств, які перебувають у різному стані, серед них є напівзнищені, банкрути, з боргами.

"У першу чергу, звичайно, потрібно це величезна кількість неефективно керованих малих і мікропідприємств державних швидко приватизувати й надати людям можливість навести там порядок, заробляти там гроші, платити податки, створювати нові робочі місця", - сказав Шмигаль, додавши, що цього року планується продати близько 300 дрібних державних підприємств.

Як повідомляв УНІАН, Фонд держмайна України на час пандемії COVID-19 тимчасово зупинити процес підготовки до продажу об'єктів великої приватизації. У 2020 році від приватизації планується залучити до державного бюджету 12 мільярдів гривень.

Довідка УНІАН. У січні Фонд державного майна України у своїй газеті "Відомості приватизації" оприлюднив перелік об'єктів великої приватизації на 2020 рік.

У список увійшли 11 підприємств енергетичної сфери: "Центренерго", "Тернопільобленерго", "Запоріжжяобленерго", "Харківобленерго", "Миколаївобленерго", "Хмельницькобленерго", "Херсонська ТЕЦ", "Дніпровська ТЕЦ", "Криворізька теплоцентраль", "Одеська ТЕЦ", "Сєвєродонецька теплоелектроцентраль". Крім того, планується приватизувати "Об'єднану гірничо-хімічну компанію", вугільну компанію "Краснолиманська", заводи "Азовмаш", "Електроважмаш", "Сумихімпром", "Одеський припортовий завод", підприємства "Оріана", "Президент-Готель", "Індар", "Украгролізинг".