Одноразові пакети стали платними / фото УНІАН Олена Коваленко

Відсьогодні в Україні стартував перший етап заборони на безкоштовне поширення пластикових пакетів

Так, покупцям магазинів АТБ одноразові пакети пропонують по 12 копійок. Як передає кореспондент УНІАН, пакет без ручок обійдеться покупцям в 9 копійок.

Читайте такожУ магазин - зі своєю "тарою". Чому пластикові пакети почнуть зникати з торговельних мереж

Відео дня

Магазини VARUS продають пакети по 1 копійці.

А ось у магазинах "Сільпо" вартість пакетів у чеках не зазначають.

У коментарі УНІАН покупці зазначили, що сумніваються в дієвості таких заходів.

"Тут все, як в законі написано - пакети платні та всюди попередження для клієнтів, що їхня вартість…одна копійка. Така сума навіть пенсіонерів не стимулюватиме переходити на торбинки та іншу екологічну тару багаторазового використання", - наголосила клієнтка магазину VARUS.

Деякі українці вже почали шукати альтернативу пластиковим пакетам.

"Я зі своєю торбиною для яблук була як біла ворона. Ніхто пальцями не тикав, але зацікавлені погляди були. Більше в магазині жодної людини не побачила з торбинкою для овочів і фруктів", - поділилася враженнями клієнтка "Сільпо".

Заборона на безкоштовне розповсюдження одноразових пакетів передбачена Законом "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України", який у Верховній Раді ухвалили ще 1 червня.

Заборона на безкоштовне поширення пластикових пакетів буде здійснюватися в три етапи:

  • Перший етап - з 10 грудня вводиться обов'язкова реалізація пакетів за гроші, а безкоштовне розповсюдження забороняється. Ціни на пакети мав визначити уряд.
  • Другий етап починається з березня 2022 року - вводиться заборона на поширення пакетів до 50 мікрометрів.
  • Третій етап – з 1 січня 2023 року - вводиться заборона на використання всіх товщиною до 50 мікрометрів.
Магазин "АТБ" / Фото УНІАН Олена Коваленко

Магазин "АТБ" / Фото УНІАН Олена Коваленко
Магазин VARUS / фото УНІАН Надія Пришляк

Заборона в Україні пластикових пакетів:

  • 1 червня 2021 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про обмеження обігу пластикових пакетів на території України, яким пропонується впровадити механізми стимулювання розвитку виробництва біорозкладаних пластикових пакетів, а також ввести відповідальність за порушення вимог у сфері розповсюдження пакетів.
  • Заборона на безкоштовне поширення пластикових пакетів товщиною до 50 мкм в об'єктах роздрібної торгівлі та об'єктах ресторанного господарства вводиться з 1 січня 2022 року.
  • За незаконне розповсюдження пластикових пакетів для суб'єктів господарювання вводиться значний адміністративно-господарський штраф - від 8,5 до 17 тисяч гривень, а в разі повторного правопорушення стягнення досягне 34 тисяч гривень.
  • 7 червня 2021 року Зеленський підписав закон про заборону в Україні пластикових пакетів.