фото УНІАН

За даними Держстату промислове виробництво в Україні в квітні зросло і у порівнянні із попереднім місяцем і, особливо, у порівнянні з квітнем минулого року. 

Про це пишуть "Українські новини" з посиланням на статтю академіка НАН України Богдана Данилишина на сайті Економічні новини .

"На тлі адаптації до діяльності в умовах COVID-19 та сприятливої кон'юнктури на зовнішніх ринках промислове виробництво відновлюється. Індекс промислової продукції (ІПП, сезонно скоригований) у квітні 2021 року зріс до переднього місяця на 2,7%. У річному вимірі, скориговане на ефект календарних днів, промислове виробництво в країні у квітні збільшилося на 12,5% порівняно із квітнем 2020 року", - зокрема, резюмує дані Держстату Данилишин.

Відео дня

За словами академіка, характерним є зростання ІПП у квітні за більшістю видів промислової діяльності та у розрізі основних промислових груп. "Так, зростання галузей добувної промисловості у квітні становило 1,8% до попереднього місяця та 6,6% до відповідного місяця минулого року; галузей переробної промисловості – відповідно 3,0% та 17,7%, говорить він. - У січні-квітні 2021 року порівняно із січнем–квітнем 2020р. ІПП зріс на 1,5%, у тому числі у добувній промисловості та розробленні кар’єрів – знизився на 0,5%, у переробній – зріс на 2,7%, у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – зріс на 4,2%".

Богдан Данилишин зазначає, що підтримку вітчизняному промисловому виробництву забезпечують  високі ціни на світовому ринку. "Зокрема, річні темпи зростання світових цін на залізну руду та сталь становлять 16-33%, стимулюючи прискорення промислової інфляції в Україні – ціни у промисловості у квітні зросли на 27,8% до квітня 2020 року, у тому числі ціни на промислову продукцію для внутрішнього ринку – на 21,8%, для споживання за межами України – на 52,6%", - пише він.

Така кон’юнктура на світового ринку та адаптація до діяльності в умовах COVID сприяла покращенню фінансових результатів великих і середніх підприємств, виробників промислової продукції. Їх фінрезультат за січень-березень 2021 року становив 166,0 млрд. гривень прибутку порівняно зі збитком на рівні 4,9 млрд. гривень у січні-березні 2020 року. Частка збиткових підприємств скоротилася до 27,8% порівняно з 40,8% у січні-квітні 2020 року.

При цьому за словами Данилишина, підприємства все ще не почали більше інвестувати у свій розвиток. Так, у 1 кварталі 2021 року індекс капітальних інвестицій в Україні зменшився на 9,5% до відповідного періоду минулого року, зокрема, у промисловості – на 12,4%. Також промислові гіганти не поспішають за позиками у фінустанови, а більше інвестують свої власні кошти. "Частка коштів банків та інших позик у фінансуванні капітальних інвестицій знизилася до рівня нижче 5%, тоді як за рахунок власних коштів підприємств та організацій фінансується майже 4/5 капітальних інвестицій в Україні", - зазначає автор статті.

Що стосується сільського господарства, то хоча Україна і продовжує залишатися одним із найбільших експортерів сільськогосподарської продукції, але у січні-квітні 2021 року індекс виробництва такої продукції знизився на 4,7% до відповідного періоду минулого року.

За словами Данилишина це обумовлено недостатньо сприятливими погодними умовами та високим врожаєм минулого року.

На тлі стабілізації економіки, виконання Державного бюджету за податковими надходженнями у травні здійснюється із випередженням плану. Так, з початку травня станом на 25.05.2021 до державного бюджету надійшло 64,9 млрд. гривень, що на 8,3 млрд. гривень або на 14,6% перевищує індикативні показники на місяць. При цьому, відшкодування ПДВ з бюджету з початку травня становило 4,3 млрд. гривень (+0,7 млрд. гривень порівняно з відшкодуванням ПДВ у квітні на відповідну дату), з початку року – 54,3 млрд. гривень.

Непогано почуває себе і фінансова сфера. "Активи банків у квітні (станом на 01.05.2021) зросли на 1,5% (або на 27,2 млрд. гривень до 1 863 млрд. гривень) головним чином за рахунок збільшення кредитування суб’єктів господарської діяльності (+16,3 млрд. гривень або +2,2% за місяць) та фізичних осіб (+2,4 млрд. гривень або +1,2%), - пише Данилишин.

За результатами 4 місяців 2021 року чистий прибуток банків становив понад 17,5 млрд. гривень, збільшившись у квітні на 6,6 млрд. гривень.

"При цьому, ліквідність банківської системи продовжує залишатися високою – понад 194 млрд. гривень становить залишок коштів банків на кореспондентських рахунках та у депозитних сертифікатах НБУ. Високі показники капіталізації та ліквідності банків свідчать про їх значний потенціал у підтримці національної економіки фінансовими ресурсами", - резюмує Богдан Данилишин.