За перші сім місяців з початку року в Україні було видано іпотечних кредитів на суму 4,4 млрд гривень. Це втричі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це у Facebook повідомив голова Національного банку України Кирило Шевченко.

Збільшення обсягів нових іпотечних кредитів, за словами Шевченка, є прямим свідченням відновлення економіки після коронакризи.

Тільки у липні українські банки видали 974 іпотечних кредити на суму 773,2 млн грн. Кількість іпотечних кредитів за січень-липень збільшилася у 2,3 рази, в 3 рази – у грошовому еквіваленті, а в процесі оформлення іпотеки бере участь вже 21 банк.

Відео дня

"Це рекордна кількість учасників ринку з грудня 2018 року, з тих пір, як НБУ почав опитувати банківське співтовариство з цього питання", - уточнює Шевченко.

За даними голови НБУ, знизилися також ставки по кредитах. Так, з початку року середньозважена ефективна ставка по кредитах на вторинному ринку, які складають більше 90% угод, знизилася на 0,6 в.п. до 13,4%. На первинному ринку відзначено зниження на 0,1 в.п. до 16,8%.

Нагадаємо, нещодавно Кирило Шевченко відзначив, що прийнятий Радою Закон "Про віртуальні активи" дозволить створити в Україні цивілізований ринок криптовалют.