Железняк вимагає від Мельника звіт про перераховані до бюджету податки / фото newsradio.com.ua

Минулого тижня Ярослав Железняк запідозрив ДФСУ у реалізації протизаконної схеми, в результаті якої злісні неплатники податків виводяться з-під кримінальної відповідальності без будь-якої компенсації завданих державі фінансових збитків. 

За словами депутата, схема досить нехитра: за погодженням сторін компанія-боржник перераховує суму відшкодування фінансових збитків не на рахунок Державного казначейства, як визначено частиною 4 статті 212 КК України, а на власний же рахунок, але з позначкою в графі про призначення платежу: "Оплата суми збитків до державного бюджету у кримінальному провадженні". Своєю чергою податкова поліція закриває очі на те, що гроші перераховані не в державний бюджет і ініціює закриття кримінального провадження. У підсумку недобросовісний підприємець звільняється від кримінальної відповідальності, а держава так і не отримує жодної копійки відшкодування збитку.

Заява Залізняка змусила керівництво ДФСУ виправдовуватися. На своєму сайті відомство пояснило, що діє на підставі законної процедури.

Відео дня

"Державна фіскальна служба України опублікувала на своїй сторінці, що все легально і поповненням електронного рахунку "СЕА ПДВ" підприємство нібито відшкодовує збитки державі. А ось як насправді. Щоб відшкодувати збиток необхідно гроші заплатити державі, а не самому собі. Кошти зі спеціального електронного рахунку (СЕА ПДВ) можна повернути собі назад, можна оплатити ними інші зобов'язання з ПДВ. Але сплатити те, що донараховано податковим органом з цього рахунку ну ніяк не можна. Про це прямо написано в пункті 25 постанови № 569", - написав Ярослав Железняк у свіжому пості Facebook.

У зв'язку з цим народний депутат зажадав від глави відомства Вадима Мельника надати документальні підтвердження про сплачені державі гроші в якості компенсації збитку податковими ухильниками, які були виведені ДФСУ з-під кримінальної відповідальності.

"Дякую представникам ДФС за відкритість та готовність до публічної дискусії. Сподіваюся, ви мені також відкрито надасте інформацію про суми, перераховані платниками податків в якості компенсації збитку державі в кримінальних провадженнях в період 2020-2021 роках. І заодно прошу повідомити, що у вас по кримінальних провадженнях №42020100000000260 від 01.07.2020 р і №32021100110000016 від 10.02. 2021 р., де були помічені такі цікаві факти. Гроші зайшли в бюджет?"- запитує Ярослав Железняк.

Як повідомив Вадиму Мельнику Ярослав Железняк у попередньому депутатському запиті, 27 червня 2021 року, в рамках одного з вищевказаних кримінальних проваджень, компанія провела платіжну операцію за платіжним дорученням. Однак одержувачем коштів за цим платіжним дорученням була ця ж комерційна структура. Відмітка в призначенні платежу - "Сплата суми збитків до держбюджету у кримінальному провадженні" - стала підставою для посадових осіб ДФСУ закрити кримінальне провадження за таким дивним платіжним дорученням.