Ілюстрація REUTERS

Різке підвищення ренти за видобуток залізної руди в разі прийняття Верховною Радою законопроекту №1210 знищить залізорудну галузь.

Про це заявив сьогодні голова Федерації металургів України Сергій Біленький на засіданні робочої групи з питань ренти, повідомляє Мінпром.

Він нагадав, що світові ціни на залізну руду можуть як зростати, так і знижуватися.

Відео дня

"Для нас 75 дол./т. – це точка відсікання залізорудної експорту в Китай", - сказав він. В такому випадку експорт залізної руди знижується на 20-25%, а економіка України втрачає валютні надходження.

"А там ще мінус 5-10 дол. в ціні – і ми втрачаємо і експорт в Європу, фактично тоді весь експорт", - уточнив глава ФМУ. За його словами, саме тому економіка залізорудних підприємств дуже чутлива до надмірного підвищення податкового навантаження – як це пропонується законопроектом №1210.

"Держава в такому випадку недоотримає 3-4 млрд грн., за нашими підрахунками. Тобто підвищення ренти не принесе державі очікуваних результатів у вигляді збільшення податкових надходжень, в цьому немає сенсу", - резюмував голова Федерації металургів України.