У радянський час харківський завод випускав по 900 танків на рік / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський висловив крайнє здивування тим, що харківський "Завод імені Малишева" за останні десять років побудував лише один танк для Збройних Сил України.

Читайте такожДо наглядової ради "Укроборонпрому" увійшли помічник Зеленського та голова "Укрпошти"

Про це він заявив після відвідування низки харківських оборонних підприємств на спільній нараді з генеральним директором держконцерну "Укроборонпром" Айварасом Абромавичусом.

"У нас понад 10% підприємств "Укроборонпрому" знаходяться на Харківщині. Зараз ми були на авіаційному заводі, були на легендарному заводі Малишева, побачили, що там відбувається. По-перше, я в шоці. Що стосується статистики. Нам сказав директор заводу, що з 2009 року один танк побудували для ЗСУ. А в радянський час було 900 танків на рік", - сказав він.

Президент вказав на заборгованість по зарплатах на оборонних підприємствах, яка в низці випадків досягла 4 років, а також на невисокі оклади співробітників – на Харківському авіаційному заводі середня зарплата становить 3,5 тисячі гривень.

"Як може людина поважати себе і працювати на державу? Як він взагалі може називати себе людиною за таких умов? Мені сказали, що взимку люди працювали в приміщенні, де була температура 0 градусів. Ми як до худоби ставимося до людей, а потім хочемо, щоб вони поважали владу, поважали Україну, щоб вони нікуди не виїжджали й щоб підприємства у нас працювали", - сказав він.

Також Зеленський доручив прем'єр-міністру Олексію Гончаруку терміново скликати засідання уряду із залученням силових відомств, щоб виправити ситуацію з будівництвом бронетехніки для армії.

"Щоб ми розуміли, хто у нас замовник, скільки танків. Чому ми для когось, для Таїланду, робимо, а для України не робимо? Чому у нас є прекрасні літаки й прекрасні конструктори, тільки ми нічого не виробляємо і нічого не літає?" – висловив своє обурення президент.

Він звернувся до Абромавічусу з проханням підключитися до роботи Кабміну.

"Я попрошу вас з урядом з'єднатися. Щоб ми протягом тижня знайшли цю дату на зустріч. Нехай на вихідних. Поки не зима. Я розумію, що умови не зміняться і взимку люди будуть працювати в тих же умовах", - додав він.

Довідка УНІАН. ДП "Завод ім. Малишева" (м. Харків) – найбільший виробник бронетехніки в Україні. У співпраці з Харківським конструкторським бюро з машинобудування ім. Морозова та Харківським конструкторським бюро з моторобудування підприємство випускає сучасні зразки спеціальних гусеничних та колісних машин військового призначення, а також пропонує програми модернізації техніки, яка знаходиться на озброєнні багатьох країн світу. Основні напрямки виробництва заводу ім. Малишева: важка бронетехніка (танк "Оплот", БРЕМ-84, модернізація танків Т-64, Т-72, Т-54/55/62), легка бронетехніка (БТР-3У, БТР-4, БТР "ДОЗОР-Б", модернізація БТР-60/70, БТР-50, БМП-2), бойові модулі для легкої бронетехніки. Держпідприємство "Завод ім. Малишева" був переданий до сфери управління державного концерну "Укроборонпром" в листопаді 2011 року з-за збитковості підприємства, основними причинами якої стали недостатнє фінансування заводу за держзамовленням та відсутність стратегічного менеджменту.