Ілюстрація / REUTERS

Президент Володимир Зеленський пообіцяв найближчим часом погасити заборгованість із заробітної плати на підприємствах, що входять до складу державного концерну «Укроборонпром».

Про це він заявив під час спільної наради за участю генерального директора концерну Айвараса Абромавичуса.

«Держава закриє, ми повинні це зробити найближчим часом, всю заборгованість на підприємствах «Укроборонпрому», - сказав Зеленський.

Відео дня

Читайте такожГолова «Укроборонпрому» призначив собі ще трьох заступників: хто вони

За словами Абромавічуса, загальні борги підприємств концерну становлять 10,5 млрд грн. З цієї суми борги із зарплати на 43 підприємствах становлять 450 млн грн. З урахуванням податків ця сума становить 1,1 млрд грн, а разом зі спецпенсіями - 1,5 млрд грн.

Також він зазначив, що нове керівництво концерну планує погасити борги із зарплати протягом шести місяців.

При цьому Абромавічус звернув увагу, що це можна зробити набагато швидше, якщо влада ухвалить рішення не стягувати з підприємств концерну дивіденди до держбюджету, а вони становлять 90% від чистого прибутку. Також, за його словами, потрібно вольове рішення Мінфіну щодо списання інших боргів підприємств «Укроборонпрому», які навряд чи будуть погашені в майбутньому.

«Якби концерн був холдинговою компанією, у нас взагалі не було б заборгованості із заробітної плати, тому що ми зараз платимо 6,5 мільярда податків на рік, плюс 1 мільярд дивідендів. Це абсолютнео ненормальна справа під час війни, коли потрібна модернізація потужностей», - сказав він.

Довідка УНІАН. Державний концерн "Укроборонпром" створено у 2010 році з метою забезпечення ефективного функціонування та управління суб'єктами господарювання державного сектору економіки, які здійснюють господарську діяльність у сфері розробки, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової і спеціальної техніки та боєприпасів, беруть участь у військово-технічній співпраці. До складу концерну входять близько 140 підприємств ОПК України.