Документ встановлює особливі правила звітності е-резидентів / фото УНІАН Володимир Гонтар

Народні депутати зареєстрували законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо ведення підприємницької діяльності електронних резидентів в Україні, що встановлює ставку податку на дохід для електронних резидентів на рівні 5%.

Відповідна інформація опублікована на сайті Верховної Ради.

Читайте такожЗниження податків "по-українськи": чому зменшення ставки ПДВ не вигідне аграріям

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту № 4240, е-резидентом виступає особа-нерезидент, яка отримала в Україні статус е-резидента і яка зареєструвала себе фізичною особою-підприємцем (ФОП).

Законопроект також передбачає, що е-резидент здійснює свою державну реєстрацію як платника податків третьої групи спрощеної системи оподаткування і не може використовувати працю найманих працівників.

Правила звітності е-резидентів

Також документ встановлює особливі правила звітності е-резидентів перед державними органами України.

Крім того, встановлюється, що сплата податків може відбуватися виключно в електронній формі через електронний кабінет платника податків.

Згідно з пояснювальною запискою, прийняття законопроекту сприятиме припливу іноземних інвестицій в Україну.

Авторами законопроекту є депутати Ярослав Железняк, Володимир Цибаль, Кіра Рудик, Галина Васильченко, Інна Совсун, Ярослав Рущишин і Данило Гетманцев.

Вільна економічна зона для IT-компаній

Міністерство цифрової трансформації планує подати в листопаді до Верховної Ради законопроект про віртуальну вільну економічну зону для IT-компаній зі спеціальним податковим режимом «Дія.City»

Плановані зміни передбачають заміну податку на прибуток податком на виведений капітал за ставкою 10%, єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у розмірі 22% від мінімальної заробітної плати та 1,5% військового збору. Податки на працю передбачають 5% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Що таке мобільний додаток "Дія"

  • У лютому 2020 року Міністерство цифрової трансформації запустило мобільний додаток для оцифрованих документів «Дія», після чого в ньому стали доступні цифрові внутрішній і закордонний паспорти, студентський квиток, водійські права, техпаспорт і автостраховка.
  • 5 жовтня Мінцифри представило оновлений мобільний додаток для оцифрованих документів «Дія 2.0».
  • Оновлена версія програми містить наступні нові документи: свідоцтво про народження дитини, довідка внутрішньо переміщеної особи, цифровий податковий номер.
  • Мобільний додаток відображає актуальне місце реєстрації проживання згідно з паспортом або свідоцтвом про народження.
  • 20 жовтня 2020 року президент України Володимир Зеленський заявив про те, що ставить перед собою завдання в найближчі роки перевести всі державні послуги в онлайн-режим.