Ілюстрація REUTERS

Україна знаходиться у фокусі уваги провідних країн світу, головним чином, США, що створює додаткові можливості не тільки в сфері безпеки, але і в сфері економіки. Зокрема, президент Володимир Зеленський і Кабінет міністрів на чолі з Денисом Шмигалем можуть почати переговори про скасування 25% мита на українську металопродукцію при імпорті на ринок США, вважають опитані Uaprom.info експерти.

Повернення на ринок США дозволить українським металургам заробити додаткові кілька сотень мільйонів доларів на рік, вважає директор "Укрпромзовнішекспертизи" Володимир Власюк. Введене в 2018 році "мито Трампа" зчинило негативний вплив головним чином на поставки металопрокату з України. Якщо в 2016 році вони були на рівні 150 тис.т. ($65 млн), то в 2021 році скоротилися до 17 тис. т. ($32 млн).

"Не факт, що ми повернемося до колишніх показників. Але обсяг виручки від поставок металопрокату можна наростити приблизно в 10 разів. Тобто в разі скасування мит можна заробити на ринку США до $300 млн. А це вже серйозна сума", - наводиться коментар експерта в статті Uaprom.info "Американський шанс українських металургів". Як вважає Власюк, така перспектива варта дипломатичних зусиль української влади.

Відео дня

Завдяки загальній увазі до подій в Україні у країни з'явилося вікно можливостей, яким необхідно скористатися, додав директор CMD Ukraine Ігор Гужва: "Такі можливості бувають вкрай рідко. Коли була Помаранчева революція, у нас було 5 хвилин у світі, коли були події 2013-2014 року, всі також говорили про Україну і готові були допомагати. І зараз така ж ситуація".

Сьогодні, враховуючи ситуацію навколо України, влада в США готова до нестандартних рішень, каже Власюк. Тому завдання керівництва країни піднімати не тільки точкові питання про мита, але і в цілому про економічну допомогу з боку партнерів на найвищому рівні. "Необхідно, щоб українська сторона сформувала пакет заходів, які сприяли б економічному розвитку країни. І з цим пакетом потрібно вийти на переговорний процес", - пояснив він.

Одна з можливостей для України - вбудуватися в нові ланцюги створення доданої вартості, які зараз формуються за участю США, вважає Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру Разумкова. Зокрема, він згадав інфраструктурний план Байдена на $1 трлн.

"Це будівництво, це мости, це дороги, для яких буде потрібно багато металу. Раніше його імпортували з Китаю, але в умовах торгової війни і підвищення мит тут з'являється можливість і для третіх країн увійти в цей ринок", - сказав Юрчишин. Україна поки знаходиться на периферії цих можливостей, вважає експерт. Хоча "це пряма роль економічного блоку уряду. Держава повинна була б займатися серйозними питаннями координації між бізнесом, зовнішніми і внутрішніми ринками і т.д".