Посол ЄС застеріг Україну від прийняття закону про локалізацію / REUTERS

Європейський Союз очікує, що Верховна Рада не ухвалить закон, який спрямований на локалізацію виробництва в Україні шляхом зміни роботи системи державних закупівель "Прозорро".

Читайте такожЕксперт спрогнозував, що дозволить Україні збільшити ВВП майже на 4%

Про це під час засідання комісії з питань координації виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС заявив голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

Відео дня

"Ми очікуємо від української сторони, що вона утримається від прийняття законодавства, яке не відповідає Угоді про асоціацію. Це стосується пропозиції впровадити вимоги щодо локалізації у сфері державних закупівель", - сказав він.

Що цьому передувало

  • У липні Верховна Рада прийняла за основу законопроект, який спрямований на локалізацію виробництва в Україні шляхом зміни роботи системи державних закупівель"Прозорро".
  • Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту, він пропонує з 1 січня 2021 року строком на десять років встановити нові особливості здійснення процедур закупівлі окремих товарів шляхом внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" для вдосконалення процедури оцінки тендерних пропозицій.
  • Зокрема, встановлюється перелік товарів, щодо яких використання вимог локалізації стає обов'язковим при проведенні публічних закупівель.
  • Законопроектом передбачається, що ступінь локалізації виробництва предметів закупівлі в Україні визначається центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері публічних закупівель у порядку та за методикою, встановленою Кабінетом Міністрів.