false

20 жовтня 2021 року Касаційний господарський суд Верховного Суду України має розглянути справу за позовом фірми "Журавлина" до "Сканія Україна". Наступного дня в Північному апеляційному господарському суді також розглядатиметься практично ідентичний позов іншого колишнього дилера до шведського інвестора - ТОВ "Проскан". 

Обидва кейси унікальні навіть для України, яка і так відома несподіваними судовими рішеннями. Обидва дилери висувають до автогіганта багатомільйонні вимоги в рахунок нібито недоотриманого прибутку. Про деталі справи розповідає у публікації про процес Сергій Козлов, голова Асоціації судових репортерів України, засновник ГО "Центр викривачів корупції".

"Дилер (представник "Проскана" Сергій Крикуненко - прим. ред.) в запалі пояснень сказав, що" взагалі неважливо, що там написано в договорі, потрібно дивитися на ситуацію ширше"", - зазначає Сергій Козлов.

Відео дня

У своєму матеріалі він звертає увагу на повну відсутність доказової бази позивачів по обох кейсах. Майже так само, як і у випадку "Журавлини" представники "Проскана" не змогли надати суду будь-які документальні підтвердження упущеної вигоди, хоча мова йде про сотні мільйонів гривень (123 млн грн у справі "журавлини" і 164,4 млн грн у справі "Проскан"). 

"Всі твердження "Проскана" зводяться до того, що якби відповідну продукцію не продавали інші особи, то її продавав би "Проскан", а тому дохід від продажів і є упущена вигода. Сумнівно навіть з практичної точки зору, адже ймовірність продажів товарів залежить від багатьох факторів. А з юридичної точки зору і зовсім не витримує критики, адже такі твердження не підтверджуються доказами і представник "Проскана" цього не оскаржує", - підкреслює Сергій Козлов.

При цьому навіть замовлена самим же "Просканом" експертиза не змогла підтвердити суду, що упущена вигода була. Тим не менш, суди першої інстанції підтримали обох позивачів, що змушує міжнародного інвестора витрачати ресурси на численні судові тяжби, доводячи очевидну абсурдність претензій. У компанії підкреслюють, що обидві справи є справжнім тестом не тільки для судової системи України, але всієї державної політики залучення інвестицій. Якщо міжнародні компанії не захищені від несправедливих звинувачень, то Україні доведеться зіткнутися з відходом європейського бізнесу.